Geldboete voor verkoop spullen hennepteelt

schelluinen/nieuwland • Bio Ibo moet een boete van 200.000 euro betalen. De rechter achtte bewezen dat de groothandel materialen verkocht die bestemd waren voor grootschalige hennepteelt. Het is de eerste keer dat een groothandel en directeur hiervoor zijn vervolgd.

De directeur van de groothandel moet een boete van 82.000 euro betalen, raakt zijn handelsvoorraad kwijt én heeft een voorwaardelijke celstraf van zes maanden gekregen, met een proeftijd van twee jaar. Wanneer hij in zijn proeftijd een strafbaar feit pleegt, moet hij de celstraf alsnog uitzitten.

De geldboete voor het bedrijf is fors hoger dan de eis van de officier van justitie. Die eiste een boete van 81.000 euro voor het bedrijf en een voorwaardelijke boete van 50.000 euro voor de in Nieuwland woonachtige directeur, evenals inbeslagname van de goederen.

De rechter besloot tot een hogere én onvoorwaardelijke boete gezien de ernst van de feiten en het lucratieve karakter. Daarnaast liet de rechter meewegen dat er geen onvoorwaardelijke celstraf is opgelegd, waar de officier wel om had gevraagd.

De officier had acht maanden cel, waarvan vier onvoorwaardelijk geëist. De rechter zag hiervan af omdat de Opiumwet relatief nieuw is, waardoor de rechtbank het niet passend vond om in de eerste strafzaak tegen een groothandel direct onvoorwaardelijke celstraf op te leggen. De rechter benadrukte dat de voorwaardelijke celstraf van zes maanden de verdachte ervan moet weerhouden om in de toekomst opnieuw strafbare feiten te plegen.

De nieuwe Opiumwet stelt voorbereidingshandelingen tot grootschalige hennepteelt strafbaar. De rechter stelde vast dat in de loods van Bio Ibo (een groothandel in landbouwbenodigdheden) een vrachtwagen van de BV en een bestelbus van een afnemer van de BV goederen waren aangetroffen die in illegale hennepkwekerijen te vinden zijn. Hierover kon volgens de rechter ook bij de verkoper geen reden tot twijfel bestaan. "Hij (de verdachte, red.) was ermee bekend dat de BV deze goederen leverde en is daarmee doorgegaan, ook nadat hij door de politie was gewaarschuwd."