'Vijfheerenlanden hoort bij Zuid-Holland'

gorinchem • De elf raadsfracties in Gorinchem zijn unaniem van mening dat de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden thuishoort in de provincie Zuid-Holland en niet in Utrecht. Dat bleek donderdag tijdens de raadsbespreking over het herindelingsontwerp.

De keuze van Utrecht is volgens college en raad onvoldoende onderbouwd en de gevolgen zijn onvoldoende en onjuist in kaart gebracht. Een keuze voor Utrecht zal onherroepelijk consequenties hebben voor het voortbestaan van enkele succesvolle huidige samenwerkingsverbanden.

Dat geldt vooral voor de succesvolle arbeidsmarktregio en de uitvoeringsorganisatie Avres. "Indien daarvoor door het vertrek van de Vijfheerenlanden geen basis meer is, is dat schadelijk voor de economische ontwikkeling van de achterblijvende gemeenten", aldus het raadsvoorstel. "De gemeenten Molenwaard, Giessenlanden en Gorinchem zullen als restant van de huidige AV-regio geen geloofwaardige eigen regio in stand kunnen houden."

Economische voordelen

Lennert Onvlee (CDA) vindt dat er door de opstellers van het herindelingsontwerp teveel wordt gefocust op de economische voordelen voor de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden en te weinig nadruk wordt gelegd op geografische nabijheid en cultuur-historische verbondenheid. "Economie is niet afhankelijk van de provinciekeuze."

Frank Duijnhouwer (PvdA) waarschuwde voor de financiële gevolgen van uittreding uit gemeenschappelijke regelingen. "De financiële gevolgen zijn voor de uittredende partijen. Daar mag geen discussie over zijn. Er zal geen beroep kunnen worden gedaan op de financiën van de gemeente Gorinchem." Volgens Renate van Maaren (Stadsbelang) en Marjo Molengraaf (ChristenUnie) heeft de provincie Zuid-Holland de huidige situatie ook wel een beetje over zichzelf afgeroepen. "Er was gebrek aan daadkracht", aldus Van Maaren. Molengraaf: "De provincie heeft dit laten gebeuren. Het is een gemiste kans om de regio te versterken."

De gemeenteraad riep in een gezamenlijke motie op om het gesprek aan te gaan met de gemeenten Vijfheerenlanden, Giessenlanden en Molenwaard. De huidige succesvolle onderlinge samenwerking moet worden behouden en het liefst worden versterkt.


Dick Aanen