Katten met hoge bloeddruk gezocht

leerdam • Dierenkliniek Leerdam doet mee aan een onderzoek naar de bloeddruk van oudere katten en de behandeling hiervan. Mensen met een kat ouder dan tien jaar kunnen mogelijk bijdragen aan het onderzoek.

Dierenarts Annemieke Wijnberger: "Net als bij mensen komt bij oudere katten regelmatig een te hoge bloeddruk voor. Vaak laten deze dieren helemaal geen klachten zien, maar het kan wel leiden tot onherstelbare schade aan belangrijke organen zoals de nieren, het hart, de ogen en de hersenen."

Baasjes van oudere katten kunnen de bloeddruk van hun huisdier gratis laten meten op de praktijk. Blijkt de bloeddruk te hoog, dan kan het dier eventueel deelnemen aan het onderzoek, waarbij alle kosten voor de onderzoeken en behandeling vergoed worden. De katten krijgen drie maanden lang medicatie en worden gedurende vijf maanden elke twee tot vier weken door de dierenarts nagekeken. Wie dat volhoudt, krijgt de jaarlijkse vaccinatie en bijbehorend consult in 2017 gratis.

De praktijk gebruikt al jaren een medicijn voor hoge bloeddruk bij katten dat eigenlijk voor mensen bedoeld is, maar de werkzaamheid en veiligheid moeten officieel nog een keer bevestigd worden. Info via leerdam@dierenzorggroep.nl of 0345-612270.