• Maria Bertels is vrijwilligerscoördinator bij Stichting Palliatieve Terminale Ondersteuning Lingewaal.
• Maria Bertels is vrijwilligerscoördinator bij Stichting Palliatieve Terminale Ondersteuning Lingewaal. Foto: aangeleverd

'Dit vrijwilligerswerk verrijkt je leven'

lingewaal • Het verlenen van thuishulp voor mensen in de laatste fase van hun leven is dikwijls een te zware belasting voor mantelzorgers en familie alléén. Daarom is twee jaar geleden de Stichting Palliatieve Terminale Ondersteuning Lingewaal opgericht. Half 2017 hoopt de stichting bij ongeneeslijk zieken thuis vrijwilligers in te kunnen gaan zetten. Maria Bertels is op zoek naar die vrijwilligers.

Maria weet hoeveel je kan bijdragen aan het welzijn van mensen die ziek zijn. Ze heeft ruim veertig jaar werkervaring in de zorg, waarvan ruim achttien jaar als vrijwilligerscoördinator. Haar streven was altijd: een warm thuisgevoel creëren in een instelling.

In de loop der jaren heeft ze ook binnen haar gezin en familie te maken gehad met ernstig ziek zijn en overlijden van dierbaren. Dat geeft haar de kracht om zich goed in te kunnen leven in anderen. "Verplegen of omgaan met de ander, zoals je zelf behandeld zou willen worden", is iets wat ze altijd voor ogen heeft. Door zelf mantelzorger te zijn, heeft ze gemerkt dat er veel lieve mensen zijn, die graag wat over hebben voor een ander. "Het geeft zo'n warm gevoel wanneer een van de buren plotseling voor je heeft gekookt of op de stoep staat met een bloemetje wanneer jij druk bent met zorgen vóór!"

Naast haar functie als vrijwilligerscoördinator in Lingesteyn, werkt Maria sinds vier jaar als zorgverlener op de hospice Anemoon in Leerdam. Daar heeft zij ervaring opgedaan om mensen te begeleiden in hun laatste levensfase. Maria: "Sommigen zeggen: 'Is dat niet zwaar?' Maar zwaar is het niet juiste woord."

Het is volgens Maria juist heel bijzonder om dat laatste stukje mee te mogen lopen. "Het is een verrijking om zoveel verschillende mensen mee te maken en samen te zorgen voor een goede warme sfeer, waarbij je merkt dat die kleine dingen van het leven opeens zo kostbaar zijn. Iemand nog een keer sneeuw laten voelen, zorgen dat een hondje op bezoek komt, of patat bakken als iemand daar zin in heeft. Dat zijn momenten om te koesteren."

Ze vervolgt: "Iedereen met een warm hart kan voor zulke momenten zorgen zonder dat het geld hoeft te kosten. Maar al doe je nog zo goed je best voor mensen die in een instelling moeten wonen, bijna iedereen wil toch het liefst zolang mogelijk thuis zijn, in zijn eigen omgeving, en zelf de regie over het leven houden." Dat is ook wat Maria aanspreekt als coördinator voor deze stichting.

Alleen met steun van medemensen kunnen zieken zolang mogelijk thuis blijven. Maria beseft dat de vrijwilligers die ze nu zoekt niet voor het oprapen liggen. Want mensen begeleiden die gaan sterven is ook verdrietig. "Maar wanneer het je als vrijwilliger lukt om juist die laatste dagen van iemands leven thuis dragelijker te maken wordt ook je eigen leven rijker en mooier."

Deze vrijwilligers moeten een warm hart hebben voor hun naasten en wat tijd vrij willen maken om zich in te kunnen zetten voor hun medemens. Zij mogen verschillende kwaliteiten hebben, want hun taken zullen ook heel verschillend zijn. Een luisterend oor zodat iemand zich niet alleen voelt kan al genoeg zijn. De vrijwilligers kunnen ook praktisch ingezet worden, bij allerlei hand- en spandiensten: een hondje uit laten, kleine zorgtaken of hulp bieden bij eten of drinken. Door aanwezigheid van vrijwilligers kunnen de mantelzorgers even ontlast worden en weer nieuwe energie opdoen.

Naast begeleiding van de coördinator krijgen vrijwilligers die zich aanmelden een introductiecursus die hen handvatten zal geven bij dit mooie werk. Belangstellenden kunnen contact op met Maria Bertels (06-57922752 of info@terminaleondersteuning.nl). Meer informatie over de stichting:


q www.terminaleondersteuning.nl