• De meningen over de provinciekeuze blijven verdeeld in het Hofje.
• De meningen over de provinciekeuze blijven verdeeld in het Hofje. Foto: André Bijl

Provinciekeuze blijft vorming Vijfheerenlanden domineren

Weinig kans op één zienswijze

leerdam • De provinciekeuze blijft zorgen voor verschil van mening. In ieder geval in de Leerdamse raad. Donderdagavond bleek dat de overgrote meerderheid voor Utrecht blijft en dat SGP en een deel van VHL Lokaal/Leerdam-2000 nog steeds de voorkeur geven aan Zuid-Holland.

Het duidelijkst bleek het verschil van inzicht bij VHL Lokaal. Fractieleider Hans van den Berg liet weten dat de meerderheid van zijn partij voorstander is van Utrecht. Hij riep betrokken partijen – zoals politieagenten en buurgemeenten – op de 'strijd' niet via de media te voeren, maar plaats te laten vinden in de gemeenteraden.

Partijgenoot Nico Gros is nog steeds voor Zuid-Holland. Hij was blij met de opsomming van de voor- en nadelen van beide provincies die de stuurgroep - in een raamwerk voor de zienswijze - op een rijtje heeft gezet. "De rest is tranentrekkende bladvulling. Ik doe niet mee met het circus en laat het aan de Tweede Kamer over om een Salomonsoordeel te vellen."

Ook fractiegenoot Jan van Santen sprak zich uit voor Zuid-Holland. "Ik heb het gevoel dat we daar beter passen."

Voor- en nadelen

SGP-voorman Matteo de Visser was eveneens blij met het rijtje voor- en nadelen van beide provincies dat de stuurgroep op schrift heeft gesteld. "Daarmee is de stuurgroep over haar eigen schaduw heen gestapt." De Visser blijft ervan overtuigd dat Zuid-Holland vanwege identiteit, continuïteit en veiligheid de beste keuze is.

Hij stelde vast dat er binnen de drie gemeenten een pijnlijke politieke verdeeldheid bestaat. "En die meningen veranderen niet meer."

Twee opties

Volgens De Visser bestaan er twee opties voor de voortgang van het proces. "Er komt een zienswijze die door de meerderheid wordt gesteund en de minderheid wordt verworpen. Stuurgroep en minderheid gaan door met hun lobby. Zo blijft de provinciekeuze de fusie domineren."

Daarnaast wees De Visser op de mogelijkheid een unanieme zienswijze op te stellen waarin beide 'partijen' elkaars argumenten respecteren en de voordelen van beide provincies en de stemverhouding in de drie raden worden genoemd. "Er wordt vanaf gemeentelijk niveau niet meer gelobbyd, we anticiperen niet meer op een herindeling bij Utrecht maar wachten het besluit van het Rijk af. Zo kunnen we in alle rust onze energie steken in de vorming van de nieuwe gemeente."

Gegoochel van woorden

VVD-voorman André van der Leest voelde niets voor zo'n constructie. "Dit is gegoochel met woorden, een verbale Houdini-act waarmee de mening van de meerderheid geweld wordt aangedaan." Van der Leest benadrukte dat Leerdam niet verhuist en het provincielijntje niet al te dik wordt ingekleurd. "Op basis van argumenten blijft onze voorkeur naar Utrecht uitgaan." Ook CU-voorman Harry Wolting voelde weinig voor het SGP-voorstel. "Zo halen we de politieke discussie eruit. Het is niet erg dat in de zienswijze staat dat een aantal raadsleden tegen is."

Invloed

Ook de CU kiest nadrukkelijk voor Utrecht. "In Zuid-Holland blijven we klein, in Utrecht worden we een middelgrote gemeente. Dan hebben we invloed. Bovendien liggen we in Zuid-Holland in een uithoek en liggen we in Utrecht direct onder de rook van de stadsregio. Bovendien doet Utrecht het economisch goed, daar is een gezonde groei mogelijk." Wolting uitte flinke kritiek op het Utrechtse herindelingsontwerp. Volgens hem moet de provincie bij een aantal zaken met betere argumenten komen. "Dat helpt om tegenstanders te overtuigen."

Ook CDA en PvdA kiezen voor Utrecht. PvdA-leidster Roline den Hartog riep alle partijen op om te geloven in de kracht en de kwaliteit van de nieuwe gemeente. "Laten we met elkaar aan de slag gaan voor een schitterend Vijfheerenlanden."

Raad Vianen

De raadsfracties in Vianen schaarden zich vorige week dinsdag eensgezind achter de oproep van burgemeester Groeneweg om tot één uniforme zienswijze te komen. "In die zienswijze moet ook plek zijn voor het tegengeluid", vindt Groeneweg, die zich terdege bewust is dat een poging tot uniformiteit wellicht leidt tot wollige en abstracte formuleringen, en afbreuk doet aan de kwaliteit. "Maar gezien de tegengeluiden en de beeldvorming is eensgezindheid op dit moment zeer gewenst."

Behalve Vianen en Leerdam mogen ook de Zederikse raadsleden hun zegje doen over het herindelingsontwerp. Op woensdag 1 februari staat het onderwerp op de agenda van het Vijfheerenlandenberaad, een gezamenlijke vergadering van een afvaardiging van de drie gemeenteraden.


André Bijl