Geld voor ambassadeurs en plannen

leerdam • De komende jaren wordt in Leerdam de rol van de wijk- en dorpsambassadeurs uitgebreid. Daarnaast is er geld beschikbaar om burgerinitiatieven te ondersteunen.

Voor 2017 en 2018 is 60.000 euro uitgetrokken voor de ambassadeurs. Volgens wethouder Teus Meijdam is er extra geld nodig omdat de ambassadeurs veel meer uren maken dan was gepland. "Hun rol wordt steeds groter. Er ontstaan steeds meer initiatieven", lichtte hij toe.

Voor beide jaren ligt er bovendien 100.000 euro klaar voor burgerinitiatieven. De raad ging unaniem akkoord met het voorstel dat aansluit bij het 'van buiten naar binnen werken', waarbij B&W ruimte willen geven aan initiatieven vanuit de samenleving.

Jan van Santen van VHL Lokaal Leerdam wees op het wollige taalgebruik van het voorstel. "Hebben we het hier over wijkgericht werken of over een militaire operatie?" Bovendien was hij benieuwd wat er gebeurt als inwoners komen met een leuk initiatief dat 50.000 euro kost. Ook CDA-leidster Martine Visser was benieuwd naar de maximale bijdrage. Meerdere fracties vonden dat de bedragen onvoldoende onderbouwd waren. CDA en CU wezen op de noodzaak om kaders te stellen voor de besteding van het geld. "Hoe wordt de raad hier bij betrokken", vroeg Dijo van der Hek (CU) zich af, terwijl Visser (CDA) aandrong op eenvoudige regels voor de inwoners.

Meijdam wil een laagdrempelige benadering van de initiatieven. "We werken met zo min mogelijk regels. Hoe kleiner de bedragen, hoe minder verantwoordelijkheid er hoeft te worden afgelegd. Als het om grote bedragen gaat, wordt de raad op de hoogte gesteld." Er is voorlopig geen maximumbedrag voor de initiatieven vastgesteld.


André Bijl