• Recreëren langs de Waal bij Neerijnen.
• Recreëren langs de Waal bij Neerijnen. Foto: André van der Vlerk

Acht ton voor leefbaarheid in Neerijnen

neerijnen • Neerijnen stelt 400.000 euro beschikbaar voor leefbaarheidsprojecten in de gemeente. Wel op voorwaarde dat inwoners, stichtingen en verenigingen die een bijdrage aanvragen hetzelfde bedrag in de vorm van co-financiering bijleggen. Zodoende ligt er in totaal acht ton klaar.

Een ruiterpad door het landgoed bij de Van Pallandtweg, een basketbalveldje in Hellouw, de vervanging van een dorpshuisvloer of een buurtbarbecue zodat wijkbewoners elkaar beter leren kennen. Zomaar wat voorbeelden van leefbaarheidsinitiatieven die dit jaar dankzij het fonds gehonoreerd kunnen worden.

De gemeente eist wel dat aanvragen voor 31 december 2017 worden ingediend, dit om de gang in het project te houden. Aanvragende particulieren of instanties krijgen betrekkelijk snel uitsluitsel: binnen drie tot zes weken.

"Burgemeester en wethouders buigen zich één keer per maand over aanvragen boven de 5.000 euro", lichtte coördinator leefbaarheid Dikky de Bijl vrijdag toe. Die ochtend ging de gemeentelijke webpagina live waarop aanvragen nu al kunnen worden ingediend.

"Aanvragen tot 5.000 euro kunnen we sneller beantwoorden. Mensen moeten in onze ogen niet al te lang wachten op een 'nee'. Blijf je te lang wikken en wegen, dan gaat de spirit eruit."

Spelregels

Op de website staan alle spelregels vermeld waaraan een aanvraag moet voldoen. Zo trekt de gemeente per project maximaal 25.000 euro uit.

Een belangrijke voorwaarde betreft co-financiering: vijftig procent van het totaalbedrag komt uit de zak van de aanvrager.

De gemeente gaat hier soepel mee om, legde wethouder Koos Krook (CDA) uit. "Aanvragers kunnen ook meebetalen door waarde in natura mee te nemen of zelf uren te steken in de totstandkoming van een project. Stel dat er een aanvraag komt om mee te werken aan een speeltuin. Een beetje speeltuin kost 30.000 euro, dat betekent dat inwoners zelf met 15.000 over de brug moeten komen. Best aardig wat geld, maar stel dat iemand zand beschikbaar stelt, dat een andere partij goedkoop aan speeltoestellen kan komen, en dat inwoners zelf flink de handen uit de mouwen steken bij de aanleg – dan kom je ook een heel eind. Het belangrijkste is dat we inwoners eigenaar willen laten zijn van hun leefomgeving."

De uit te keren bedragen moeten uiterlijk op 31 december 2018 zijn besteed. Voor het stimuleren van leefbaarheidsinitiatieven stelde de gemeenteraad medio vorig jaar aanvankelijk twee ton beschikbaar. Dat bedrag werd in november verdubbeld. Tijdens de diverse dorpsavonden die de afgelopen jaren in alle kernen zijn gehouden, kwamen talrijke ideeën bovendrijven om de leefkwaliteit te verbeteren.

André van der Vlerk