• Het team van Buurtzorg Leerdam, samen met de echtparen Glansdorf en Jansen.
• Het team van Buurtzorg Leerdam, samen met de echtparen Glansdorf en Jansen. Foto: Levien Vermeer

'Het zijn zulke betrokken meiden'

leerdam • Buurtzorg Nederland bestaat tien jaar. Dat werd vrijdag ook in Leerdam gevierd.

De thuiszorgorganisatie Buurtzorg Nederland is opgericht uit onvrede met de bureaucratie in de zorg. Het concept van ziekenverzorgenden, verpleegkundigen en wijkverpleegkundigen in zelfsturende teams, die voor planning en uitvoering verantwoordelijk zijn, sloeg aan bij verzorgenden en cliënten. Zo is Buurtzorg in tien jaar tijd uitgegroeid tot een organisatie met dertienduizend medewerkers, die vijfentwintigduizend cliënten ondersteunen.

Korte lijnen

Zeven jaar geleden was het eerste Buurtzorgteam in Leerdam een feit. Elly den Ottelander, Liesbeth van de Dool, Karin van Felius en Ditty Keppel vertellen waarom de werkwijze hen zo aanspreekt. "Bij Buurtzorg hebben we tijd en aandacht voor de cliënt. Verder houden we de lijnen tussen alle zorgprofessionals kort. We overleggen als team, maar hebben ook regelmatig contact met therapeuten van fysiopraktijk de Wiel te Schoonrewoerd en met de huisartsen."

Te zwaar

Echtpaar Jansen uit Leerdam schakelde Buurtzorg een half jaar geleden in, omdat het te zwaar werd voor mevrouw haar dementerende man alleen te verzorgen. Ze zegt: "Mensen verkijken zich op de belasting van mantelzorgers hoor."

Hij vult aan: "Mijn vrouw komt ook uit de verpleging, maar ze kan niet meer alles zelf voor mij doen. Ik heb er geen moeite mee dat iemand anders me dan helpt." Het echtpaar is enthousiast over de inzet van de Buurtzorg medewerksters, vertelt mevrouw. "Het zijn zulke geweldige meiden, betrokken, zorgzaam en lief."

Toch zelfsandig

Echtpaar Glansdorp uit Leerdam heeft al vier jaar tot grote tevredenheid hulp van Buurtzorg. Mevrouw licht toe waarom. "Meestal zien we dezelfde verzorgende, maar ook de overdracht wordt goed geregeld. Iedereen is op de hoogte van wat wij nodig hebben. En ik waardeer de tips voor het verlichten van mijn taak, zodat mijn man en ik toch samen zelfstandig kunnen blijven wonen."

En terwijl ze elkaar veelbetekenend aankijken beamen dames Jansen en Glansdorp dat humor een belangrijk aspect is om het vol te kunnen houden.

In een goed gevulde zaal aan de Emmalaan wordt het tienjarig bestaan van Buurtzorg Nederland gevierd, en dat gaat in een feestelijke sfeer. De Buurtzorg-medewerksters lopen bedrijvig heen en weer met koffie, thee, zelfgemaakte taarten, hapjes en drankjes.

Cheque

Inclusief twee oproepkrachten heeft Buurtzorg Leerdam nu zeventien zorgprofessionals in twee teams. Dit jaar bestaan ze zeven jaar, en Ditty vindt dat ze allemaal op de foto moeten voor de krant. Als waardering voor hun werk overhandigt wethouder Arie Keppel een cheque.


Levien Vermeer