Coöperatie gaat op zoek naar nieuwe leden

Lingewaar mikt op verduurzaming

lingewaal • "We hebben diverse initiatieven gestart en het wordt steeds leuker", zegt voorzitter Jan-Willem Vermeulen. Eind december gaf hij op het gemeentehuis in Asperen wethouder Griedo Bel tekst en uitleg over de activiteiten van de stichting. Tijdens de nieuwjaarsreceptie werd appelsap geschonken.

"Een mooi moment om ons te presenteren. Krenkelaar is een prachtig gezond product gemaakt door één van onze zustercoöperaties. De bioboeren in Rivierenland hebben aan het eind van het seizoen fruit over wat niet wordt geplukt. Dit rijpe fruit wordt in 24 uur verwerkt door de coöperaties die dat kosteloos kunnen plukken en verwerken tot appelsap met vruchtvlees of cider." Volgens Vermeulen is dit een voorbeeld van de circulaire economie waar Lingewaar zich sterk voor maakt. Circulaire economie wil producten en grondstoffen zoveel mogelijk hergebruiken en de waardevernietiging voorkomen. "In Rivierenland gegroeid, verwerkt, verkocht en opnieuw geïnvesteerd. Daar richten we ons op. We leven in de eerste groene gemeente na de Randstad en willen dat graag zo houden."

Lingewaar is ontstaan als burgerinitiatief. Twee jaar lang maakten Vermeulen en zijn metgezellen deel uit van de stichting 'Dirk de derde', de denktank van de West-Betuwe. Inmiddels is de landelijke Coöperatieve Samenleving opgericht. Daarvan maakt de Gebiedscoöperatie Rivierenland deel uit, Lingewaar is daar weer een werkmaatschap van. Lingewaar zet zich in op meerdere terreinen. Naast voedsel kijkt men onder meer naar energie. "Er wordt de komende tien jaar binnen Rivierenland vele miljoenen aan energie uitgegeven. Dit geld wordt verdiend door multinationals, verdwijnt uit de regio en zien we niet meer terug. Lingewaar wil dat veranderen. We kopen en verkopen echte groene windenergie of zonne-energie die in Rivierenland wordt opgewekt direct aan onze leden. Nu doen we dat via windmolens elders in de regio, straks gaan we zelf molens exploiteren. De winst vloeit niet weg uit Rivierenland, maar wordt herinvesteerd in de regio, zodat onze leden ervan profiteren."

Daarnaast richt de coöperatie zich op energiebesparing. "Veel huizen slurpen energie. We gaan scans van de woningen maken om te kijken waar energie verloren gaat en wat de bewoners eraan kunnen doen." De inzet van deelauto's is een ander project van Lingewaar. "We hoeven met vijf huishouden toch geen tien auto's te hebben. Hoe meer leden we hebben hoe aantrekkelijker dit project wordt."

Lingewaar richt zich met haar activiteiten op inwoners van de gemeente Lingewaal en randgemeenten als Leerdam, Gorinchem en het gebied aan de overkant van de Waal. Het komende jaar gaat men leden werven; daarnaast komen er informatieavonden in alle Lingewaalse kernen. Het lidmaatschap kost inwoners 10 euro per jaar; bedrijven betalen het dubbele. "We houden die bedragen zo laag mogelijk zodat veel mensen mee kunnen doen." Nadere informatie staat op de website van de coöperatie.

q www.cooplingewaar.nl