• Open Eettafel: lekker eten en gezellig praten.
• Open Eettafel: lekker eten en gezellig praten. Foto: André Bijl

Inwoners van Everdingen, Hagestein en Zijderveld samen aan tafel

Een Krooshof vol met gezelligheid

zijderveld • In de drie dorpen worden al jaren met veel succes Open Eettafels gehouden. "Het leek ons leuk het nu een keer samen te doen", zegt Liesbeth Verhoeven die de maandelijkse bijeenkomsten in Zijderveld coördineert." In die kern worden de Open Eettafels al bijna tien jaar gehouden. "Het loopt goed. We begonnen met zo'n 25 belangstellenden en van lieverlee zijn er meer bijgekomen. Op dit moment zitten we elke maand toch zeker op 35 deelnemers. De maaltijden verlopen in een gezellige en gemoedelijke sfeer. Inwoners stellen de sociale contacten op prijs. Die zijn vooral voor alleenstaanden heel belangrijk. Mensen zijn er even uit en ontmoeten anderen. De dorpsnieuwtjes worden doorgenomen, na afloop is iedereen weer op de hoogte."

De Open Eettafel is in Zijderveld inmiddels een begrip. Vrijwilligers van meerdere verenigingen zorgen voor de organisatie. "Mensen geven elkaar de deelname aan een of meer maaltijden zelfs als verjaardagscadeau." Ook in Everdingen en Hagestein lopen de eettafels als een tierelier. Liesbeth Verhoeven: "Met Everdingen houden we eens per jaar een gezamenlijke maaltijd. We vonden het leuk nu ook Hagestein uit te nodigen. Kijken hoe het gaat. Als het een succes wordt, kunnen we het zeker vaker doen. Er bestaan veel onderlinge contacten, de dorpen zijn met elkaar verweven. Veel mensen kennen elkaar. Mooi om een keer met z'n allen te eten."

Gezellig geroezemoes

Daar zijn de inwoners het mee eens. De maaltijd begint om half een, maar om kwart over twaalf zijn alle tafeltjes al bezet. In totaal zijn er zo'n 90 eters – 40 uit Zijderveld, de rest eerlijk verdeeld over beide andere dorpen. De Krooshof is vol geroezemoes: onder het genot van een glas wijn of jus d'orange komen de gesprekken op gang. Als wethouder Marcel Verweij en burgemeester Wim Groeneweg arriveren – 'lekker koud buiten, het zal wel erwtensoep worden' – kan de maaltijd beginnen. De mosterdsoep wordt door de twaalf vrijwilligers aan de tafeltjes opgediend. Liesbeth Verhoeven onthult de rest van het menu. "We hebben een Bourgondische stoofschotel, groenten, sla en een toetje. En Hagestein heeft zelfgemaakte appelmoes meegebracht." Dat levert de Hagesteiners een stevig applaus op. De dames Ariaans (81) en Van der Linden (86) uit Hagestein laten zich de soep – net als de rest van het diner bereid in Partycentrum Schoonrewoerd – uitstekend smaken. "In Hagestein draait de eettafel al een jaar of vijf. Daar gaan we ook altijd heen. Heel gezellig, je bent er even uit. Het zorgt voor wat aanspraak. Een goed idee om het nu met drie dorpen samen te doen." Beide dames zijn met de auto naar Zijderveld gekomen. "Ik was eerst van plan om met de fiets te komen. Het begon wat te sneeuwen, toen was ik maar wat blij dat ik met iemand mee kon rijden", vertelt mevrouw Ariaans.

Ook Hennie Kool (73) - geboren en getogen in Zijderveld – is vaste klant bij de Open Eettafels. "Een paar jaar terug had ik er minder behoefte aan. Tegenwoordig is dat anders. De gezelligheid en onderlinge contacten zijn heel belangrijk. Een uurtje kletsen, de nieuwtjes doornemen. Ik kijk er altijd naar uit." Zijn vrouw Corrie: "En het is nog gemakkelijk ook. Je hoeft niet zelf te koken en er is geen afwas. Na het eten sta je gewoon op en ga je weer naar huis. Wat een gemak." Hennie is enthousiast over het idee om ook de deelnemers uit Everdingen en Hagestein uit te nodigen. "Een goed idee, moet je kijken hoeveel mensen er vandaag zijn op komen dagen. Je ziet weer eens andere gezichten en hoort andere verhalen. Ik heb ook een poosje in Everdingen gewoond en heb daar nog volop contacten. En ik ben ook al bekende Hagesteiners tegen het lijf gelopen. Leuk hoor." De soepkommen worden opgehaald. Tijd voor het buffet. Een paar dames stoten elkaar aan. "Gezellig hé. Zullen we een wijntje doen? Dat kan wel voor een keer. Dit is een bijzondere gelegenheid."

André Bijl