Veertig jaar Vereniging Eigenwoningbezit

leerdam • De Vereniging Eigenwoningbezit Leerdam (EWL) bestaat 40 jaar. Tijdens de algemene jaarvergadering van 19 januari wordt bij dit heugelijke feit stil gestaan.

De vereniging is op 11 december 1976 opgericht door de prille huiseigenaren van de Atho-nieuwbouwwoningen Leerdam Noord2. In samenwerking met de gemeente werd in de beginjaren door de bewoners invulling gegeven aan de inrichting van deze wijk in de breedste zin van het woord.

Sander Heutink, eerste voorzitter van EWL en vanaf 2010 weer voorzitter: "De samenwerking met gemeente Leerdam was in de beginjaren geweldig. Vooral dankzij de fantastische samenwerking met toenmalige burgemeester Den Hollander en zijn staf. Zijn motto was: Door samen te delen krijg je meer."

De vereniging is nog steeds actief in Leerdam en directe omgeving. EWL behartigt de belangen van particuliere huiseigenaren op sociaal/maatschappelijk- en ecologisch/economisch gebied. EWL streeft naar een steeds beter leef-, milieu-, woon- en werkomgeving voor haar leden. Indien gewenst participeert zij in diverse werk- en adviesgroepen.

'Kind van de rekening'

Het ledental is door de jaren heen stabiel gebleven. "Sinds 2016 groeit het aantal leden van EWL relatief sterk, omdat huiseigenaren kind van de rekening dreigen te worden van overheden", zegt penningmeester Piet Wilms. "Een prangend voorbeeld: gemeenten zijn van oudsher verantwoordelijk voor beheer en onderhoud van haar wateren. Dat dreigt te veranderen als waterschap Rivierenland het beheer van wateren overneemt. Wethouder Teunis Meijdam, heeft begrip voor onze situatie. Overleg vindt plaats over het blijvend handhaven van de onderhoudsplicht en onderhoudsverplichtingen van wateren door de gemeente Leerdam.'

De jaarvergadering wordt gehouden in één van de zalen van de Pauluskerk, Europaplein 1 te Leerdam. Inlooptijd 19:30 uur en aanvang 20.00 uur.. Aanmelden kan bij het secretariaat: telefoon: 0345-616304.