• V.l.n.r.: Lara, Iris, Bernadette, Euphrates, Nick en Feia.
• V.l.n.r.: Lara, Iris, Bernadette, Euphrates, Nick en Feia. Foto: Aangeleverd

Talenten leren kennen op Heerenlanden

leerdam • Het Heerenlanden College in Leerdam besteedt veel aandacht aan talent-ontwikkeling. Vanaf de eerste klas krijgen ze allerlei keuzemogelijkheden voorgeschoteld, waarbij ze zichzelf en hun mogelijkheden goed leren kennen.

"Naar de middelbare school ga je omdat je graag een diploma wilt halen. Maar nog belangrijker dan dat diploma zelf is dat je leert in welke richting je je gaat ontwikkelen. Waar ligt je belangstelling? Waar ben je goed in?"

Enthousiast

In klas 1 en 2 hebben de leerlingen keuzeklassen met sport, techniek, cultuur, kunst en theater. De deelnemers zijn er enthousiast over. Sporter Euphrates uit klas 2M1: "We doen ontzettend veel gave clinics, zoals schermen, klimmen, skiën, taekwondo of crossfit."

En Lara en Feia, ook uit klas 2, zeggen over de theaterklas: "Je leert improviseren, je zelfvertrouwen groeit en je leert je inleven in je rol. En de sfeer is altijd goed." Lara en Feia leren teksten en/of dialogen schrijven en ze doen leuke spelletje of oefeningen, zoals de zombiewalk. "Dan staan er stoelen kriskras door het lokaal heen en één stoel is vrij en de rest is bezet door de leerlingen. Eén iemand gaat staan en loopt als een zombie door het lokaal en probeert op de lege stoel te gaan zitten. Maar de andere leerlingen mogen opstaan en naar de lege stoel rennen, zodat de zombie er niet meer op kan zitten. Het spel is afgelopen als de zombie op de lege stoel is gaan zitten."

Leerlingen die op stage gaan, doen een macht aan indrukken op, die hun ontwikkeling in een stroomversnelling brengt.

Je leert het meest door te doen en te ervaren. Wendy uit 4 Zorg en Welzijn is 7 maanden lang elke dinsdagmiddag actief in de huiskamer van Woonzorgcentrum Emma: "Ze zijn heel blij met de activiteiten die we organiseren, en ik vind het prachtig werk." In de hoogste leerjaren daagt de school haar leerlingen uit modules te volgen. Op vrijwillige basis, als verbreding van hun programma. Je kunt extra taalcertificaten halen voor Engels, Frans en Duits; je kunt je bezig houden met filosofie, of met natuurwetenschappelijk onderzoek.

Voor de captains of industry in de dop is er de Vecon Business School. Iris uit vwo4 volgt hem: "je maakt kennis met het ondernemerschap; zaken die aan de orde komen zijn beleggen, boekhouden, bezoeken aan bedrijven, enzovoorts." De leerlingen kunnen ook intekenen op een beginners-cursus Spaans - sinds kort staat die mogelijkheid zelfs ook open voor hun ouders, in de avonduren.

Meer informatie tijdens de open dag:op dinsag 24 januari van 18.30-20.30 uur op de Joost de Jonge en donderdag 26 januari 17.00-21.00 uur op de Eksterlaan.