Heel veel groene bordjes tijdens bewonersavond Heukelum

'Heukelum moet Heukelum blijven'

heukelum • "We gaan de komende periode samen aan een nieuwe gemeente bouwen. Ik hoop dat u meedoet. Het is de bedoeling dat die gemeente gedragen wordt door onze inwoners. Daarom komen we steeds bij u terug." Dat zei burgemeester Loes van Ruijven donderdag tijdens de bewonersavond in Heukelum.

Naast de bestuurders kwamen er zo'n 30 'gewone' – merendeel oudere – bewoners op de avond af. De stemming was 'mild', bijvoorbeeld waar het om de keuze van de raad voor herindeling ging. "Ik was ook op de vorige avond; de meerderheid was toen tegen de herindeling, maar er is anders gekozen. Daar moeten we ons bij neerleggen", vond een inwoonster en de 'zaal' legde zich zonder morren bij die constatering neer. Ook bij het opsteken van de groene en rode bordjes – voor of tegen een stelling – was er op het oog sprake van een zekere braafheid. De zes stellingen zorgden voor pakweg 178 groene bordjes en het spaarzame 'rood' kwam van een Lingewaler die aandacht vroeg voor de zwakkeren in de samenleving, waaronder vluchtelingen. "We lezen over zelfredzaamheid, maar er zijn veel mensen die een steuntje in de rug nodig hebben." Al dat instemmende 'groen' had overigens ook te maken met de manier waarop de stellingen werden behandeld. Bij de vraag 'een sterke gemeente kenmerkt zich door'… werden eerst alle wensen genoteerd, vervolgens herhaald, waarna iedereen akkoord ging met zo'n gemeente. "Ja, wie kan daar nou op tegen zijn", verzuchtten een paar senioren.

Wat opviel in Heukelum was de grote waardering voor de eigen kern én de huidige gang van zaken. Inwoners staken eensgezind de loftrompet op het gemeentebestuur. Ondermeer bij de stelling dat 'een gemeente die de inwoners centraal stelt meer uit het gemeentehuis moet komen en zich zichtbaarder in de kernen moet begeven.' "Anders kun je het schudden", was de zaal het daarmee eens. "Als bewoners worden we nu enorm gesteund. Het gemeentehuis is dichtbij. Je hoeft maar te kikken en ze komen. Maar blijft dat zo als het gemeentehuis straks in Geldermalsen staat? Moet ik straks daar heen rijden." Aanwezigen stelden voor om elk raadslid een kern toe te wijzen waar hij of zij als aanspreekpunt fungeert. Burgemeester Van Ruijven liet weten dat college, raad en organisatie straks gaan nadenken over de bereikbaarheid. "Er is veel mogelijk. Belangrijk is dat we straks niet 'in huis' blijven, maar naar u toekomen. Medewerkers gaan meer op locatie werken. Bijvoorbeeld in de dorpshuizen." De 'zaal' benadrukte dat het bestuurlijk goed gaat in Lingewaal. "We hebben een serieus bestuur dat de inwoners centraal stelt. Er worden hier geen persoonlijke conflicten uitgevochten." In de buurgemeenten ligt dat anders, constateerden aanwezigen bij de stelling dat de fusiegemeente met 26 kernen vraagt om een sterk gemeentebestuur. "Dat klopt. Maar hoe garanderen we dat? In Neerijnen was het politiek een puinhoop en in Geldermalsen dachten ze dat ze 'projectontwikkelaartje' moesten spelen. Dat werd een fiasco eerste klas. Het nieuwe gemeentebestuur moet geen dingen doen die ze niet beheersen. We hebben geen behoefte aan avonturiers. Het gaat om consistent beleid, betrokkenheid, goede dienstverlening en communicatie."

De aanwezigen waren het niet eens met de stelling dat inwoners en ondernemers alles best zelf kunnen regelen en de gemeente alleen maar hoeft te faciliteren. Op de vraag van gespreksleidster Nicoline van Iperen wat Heukelum goed zelf kan, was het antwoord: 'een muur bouwen'. De inwoners waren kritisch over de aanduiding GNL-gemeente. "Ik zou zeggen GLN, want de L komt echt eerder in het alfabet dan de N." De inwoners stelden so wie so de eigen kern centraal. "Verbinden, wat is nou verbinden? Het gaat mij in de eerste plaats om Heukelum. Het is meegenomen als we elkaar 'vinden', maar het maakt me niet zoveel uit wat er in de andere dorpen gebeurt. Nu wordt in Lingewaal alles eerlijk verdeeld. Dat zorgt voor verbondenheid. Als die balans wordt verstoord en Geldermalsen alles krijgt, kun je het vergeten." De liefde voor Heukelum bleek ook uit de nadruk waarmee de zaal de slogan 'mijn kern moet mijn kern blijven' omarmde. "Al is het straks wel leuk om aan een 26-dorpen spel mee te doen."

André Bijl