Expositie over Viaanse Toneelroute

vianen • Honderd foto's en een film van de Viaanse Toneelroute zijn vanaf zondag 5 februari voor het eerst te zien in het Stedelijk Museum Vianen.

De Toneelroute trekt jaarlijks duizenden bezoekers naar het historisch centrum van de Vrijstad. Professionele en amateurfotografen maakten fotoreportages van de derde editie op zondag 11 september 2016. Daarin stond de theatrale uitvaartstoet van Walraven III van Brederode uit 1615 centraal. De expositie Vianen is een schouwtoneel: beelden van de Toneelroute toont een selectie van de meest bijzondere beelden. Van de tentoongestelde werken verschijnen een catalogus en een dvd.


Brederodes

De derde en grootste editie van de Toneelroute Vianen stond in het teken van Het leven onder de Brederodes, de (hoog)adellijke familie die eeuwenlang heerste over de Heerlijkheid Vianen. Op vijfentwintig locaties in de historische binnenstad kropen ruim tachtig acteurs in de huid van voormalige bewoners en speelden korte scènes over landlopers, weeskinderen, het hoogverraad van Christoffel Plantijn en over Reinoud en Hendrik van Brederode. Het hoogtepunt van de Toneelroute 2016 was de uitvaartstoet van Walraven III van Brederode naar voorbeeld van een vier eeuwen oude prent van graveur Simon Frisius. Meer dan honderd mannen in rouwkleding liepen met paarden, vlaggen en banieren naar de graftombe van de Brederodes in de Grote Kerk van Vianen. Het schouwspel trok meer dan zevenduizend bezoekers.

Foto's

Het Stedelijk Museum Vianen besloot op basis van de kwaliteit van de foto's een expositie te organiseren. In de beneden- en bovenzaal komen foto's, gemaakt door Hennie Marks, Vincent Zandkuijl, Frits van der Gronde, Marga Oomen, Paul van der Lugt, Nico van Ganzewinkel, Jeroen van Rietschoten, Vera van Broeckhuijsen, Herman Suiskind, Kees Hofkamp en Job van de Groep te hangen. Foto's die tot indrukwekkend formaat zijn opgeblazen. In de expositie zal tevens de film in première gaan. Beeldend kunstenaar Heleen Lemaire maakt een installatie van de 110 zwarte hoeden die de acteurs in de rouwstoet hebben gedragen.

De expositie is tot en met zondag 5 maart te zien.


q www.stedelijkmuseumvianen.nl