Celstraf geëist tegen Nieuwlander

dordrecht • Een 48-jarige Nieuwlander hangt een celstraf van acht maanden, waarvan vier voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, boven het hoofd. De officier van justitie achtte donderdag bewezen dat hij in zijn bedrijf Bio Ibo grote hoeveelheden apparatuur voor hennepteelt voor handen had en deze heeft vervoerd en verhandeld voor illegale hennepteelt.

"Bio Ibo faciliteert de hennepteelt en is een hele belangrijke grote speler in de regio. Het bedrijf heeft meerdere waarschuwingen gehad maar dat heeft de verdachte er niet van weerhouden om door te gaan", sprak officier Visser. Hij eiste daarom ook een voorwaardelijke geldboete van 50.000 euro, met een proeftijd van twee jaar. Tevens vond hij een de maximale geldboete van 81.000 euro voor het bedrijf passend, evenals inbeslagname van alle goederen op de dagvaarding.

De advocaat van het Schelluinense bedrijf Bio Ibo en de Nieuwlander pleit echter voor vrijspraak en teruggave van alle in beslag genomen goederen. G.A.C. Beckers benadrukte dat het op voorraad hebben van spullen die gebruikt kunnen worden voor hennepteelt niet illegaal is. Het is echter wel verboden om deze te verkopen wanneer er ernstige redenen zijn om te vermoeden dat de klant de producten gebruikt voor grootschalige bedrijfsmatige illegale hennepteelt. Dat hier sprake van zou zijn, was volgens de advocaat niet te bewijzen.

Bio Ibo is een in Schelluinen gevestigde groothandel in goederen voor onder andere belichting, luchtsystemen en irrigatie. Het bedrijf zet jaarlijks zo'n zes miljoen euro om en heeft in het assortiment producten die ook gebruikt kunnen worden voor hennepteelt. In 2015 heeft de politie het bedrijf meerdere malen gecontroleerd en zijn er diverse malen spullen in beslag genomen. Tot ongenoegen van de Nieuwlander. "Waarom kunnen vergelijkbare bedrijven in Nederland doen wat ze willen en komt de politie bij mij om de twee, drie weken binnen?"

De Nieuwlander benadrukte dat de spullen die hij verkoopt, ook gewoon in bouwmarkten liggen en dat zijn bedrijfsvoering transparant is. De rechter vond het echter gek dat de Nieuwlander nooit de moeite had genomen om met zijn grootste klanten in gesprek te gaan om zich ervan te verzekeren dat er geen strafbare feiten gepleegd zouden worden. De rechter doet 19 januari uitspraak.