LingeFilm toont docu over vluchtelingencrisis

geldermalsen • LingeFilm toont woensdag 18 januari in samenwerking met Vluchtelingenwerk Oost-Nederland de film 'Fuocoammare', een documentaire over de wanhopige mensen die hun heil zoeken in Europa en op de boot naar Lampadusa stappen. Vluchtelingenwerk Oost-Nederland verzorgt een nabespreking.

De Italiaanse filmregisseur Gianfranco Rosi verbleef een jaar op het eiland Lampedusa om een documentaire te maken over de vluchtelingen die daar massaal aanspoelen. 'Fuocoammare' werd een poëtisch portret van de verstilde vissersgemeenschap op het eiland, doorsneden met voor zichzelf sprekende beelden van de vluchtelingen. De combinatie van gemoedelijkheid en diepe tragiek heeft een vervreemdend effect: zo absurd is het leven, toont Rosi.

Conclusies laat hij verder over aan de kijker, al zal de ondertoon van wanhoop en compassie niemand ontgaan. Deze wonderlijke, urgente, hartverscheurende film werd in Berlijn bekroond met de Gouden Beer. De Volkskrant noemde Fuocoammare een "hartverscheurende documentaire, die betovert en wakkerschudt tegelijk; een zeldzaam sterke combinatie". Ook NRC Handelsblad was lyrisch over de documentaire: "Ook bij zo'n urgent en actueel thema blijft hij een observerende, afstandelijke, nauwelijks zichtbare filmmaker. Hij filmt de humanitaire crisis als een nieuwe, alledaagse werkelijkheid, waar eigenlijk niemand meer echt van opkijkt. Juist op die manier maakt hij de vluchtelingencrisis zichtbaar. Niet met schokeffecten, maar louter door, op een haast terloopse manier, gebruik te maken van puur filmische middelen."


Nabespreking

Na afloop van de film is er een nagesprek met Vluchtelingenwerk Oost-Nederland onder leiding van Bram Tuk. Bram is senior adviseur bij Pharos, het Expertisecentrum Gezondheidsverschillen en heeft jarenlange ervaring met het verbeteren van de zorg aan vluchtelingen. Het nagesprek zal met name over de opvang van vluchtelingen in Nederland gaan. Deze avond is Amnesty International, werkgroep Geldermalsen, ook aanwezig met een stand met informatie over mensenrechten.

De film is te zien bij LingeFilm, gevestigd in De Pluk in Geldermalsen. Aanvang is 20:00 uur. Entree is 7,50 euro.


q www.lingefilm.nl