Nieuw schoolgebouw Eben-Haëzer Leerbroek

leerbroek • Met een budget van bijna 2,4 miljoen euro wil de gemeente Zederik een nieuw onderkomen voor de christelijke Eben-Haëzerschool in Leerbroek realiseren. De eerste opgave: het vinden van een geschikte locatie.

Want over het budget praatten de Zederikse fracties maandag tijdens de informatievergadering niet. De plek waar de nieuwe school moet komen te staan was het gespreksonderwerp. In het voorstel van het college komen drie mogelijke terreinen naar voren: de huidige locatie, nabij het woonzorgcomplex of de 'locatie Schep' aan de Kerkweg. Het CDA liet maandag weten nog enkele locaties in te willen brengen. Om te voorkomen dat de prijs van de grond omhoog zou gaan, werden deze niet openbaar gemaakt. Overigens moeten zowel de de 'locatie Schep' als de gronden bij het woonzorgcomplex door de gemeente gekocht worden; ze zijn nog niet in eigendom.

Aanleiding voor de nieuwbouw is het feit dat het meer dan zestig jaar oude pand van de Eben-Haëzerschool niet meer voldoet aan de huidige eisen die het onderwijs stelt aan schoolgebouwen. 'Bovendien is de basisschool niet duurzaam en toekomstbestendig ingericht.' De raad vindt de plek waar de school nu staat verre van ideaal. Govert Versluis (VHL Lokaal Zederik): "Wij hebben moeite met de huidige locatie, wat betreft de verkeersveiligheid en het gebrek aan parkeerruimte." En Kees Matsinger (ChristenUnie): "De school staat nu op een gevaarlijk punt."

Dat onderschreef wethouder Arie Donker: "De huidige locatie is heel onveilig. Zo voelt het voor mij aan. In het onderliggende rapport wordt er met een andere bril naar gekeken en wordt het wel beschouwd als veilig. Maar het mooiste zou zijn als de school in de bebouwde kom komt." Uit het collegevoorstel blijkt dat ook: 'De locatie nabij het woonzorgcomplex is de meest voor de hand liggende optie vanwege de kwaliteit en de financiële consequenties. De bestaande schoollocatie is op basis van de financieel-technische consequenties de beste tweede oplossing." Maandag 30 januari komt het onderwerp bij de raadsvergadering weer aan bod.


Geurt Mouthaan