• John Nijland en Wim Tap.
• John Nijland en Wim Tap. Foto: Geurt Mouthaan

Zederikse dienders zien keuze voor Utrecht als amputatie

Wijkagenten willen Zuid-Holland

zederik • De komst van de Nationale Politie in 2013 betekende het begin van het bouwen aan een nieuwe samenwerking van agenten in de gemeenten Leerdam en Zederik. Een proces dat inmiddels tot volle tevredenheid van de betrokkenen is afgerond, stellen Wim Tap en John Nijland. "De collega's die zeven dagen per week, 24 uur per dag voor noodhulp rondrijden in de gemeenten weten ons goed te vinden. De lijnen zijn kort, ze komen hier op het bureau in Meerkerk vaak tussen de middag eten."

De twee wijkagenten zijn bang dat de inspanningen om als team zo op elkaar ingespeeld te raken vanaf 1 januari 2019 voor niets blijken te zijn geweest. De kans is groot dat de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden tot de provincie Utrecht gaat behoren. Nijland en Tap hopen dat dat niet gebeurt. "Als we naar de provincie Utrecht gaan, wordt de huidige samenwerking met onze collega's deels geamputeerd, krijgen we te maken met nieuwe collega's en kunnen we weer opnieuw beginnen. Iedereen zal zijn draai weer moeten vinden. We worden jaren in de tijd teruggeworpen." Het zit het tweetal duidelijk hoog, want het is zeker niet gebruikelijk dat politieagenten zich op deze manier met de politieke besluitvorming bemoeien. "Dit is best uniek", knikt Wim Tap. "Maar voor ons is dit van groot belang."

Wat Tap en Nijland betreft komt de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden dus in de provincie Zuid-Holland te liggen en komt Vianen bij hun werkgebied. "We hebben allebei ervaring in Vianen, net als veel van onze collega's. Wij beschouwen het nog steeds als een verlies dat deze gemeente in 2001 naar Utrecht is gegaan. In de praktijk is het gewoon lastig. Als we na bijvoorbeeld een inbraak het kenteken van een verdachte auto door willen geven, kan dat richting Giessenlanden en Molenwaard direct via onze meldkamer, maar voor Vianen moet je daar veel meer moeite voor doen."

Incidentafhandeling

Ze vrezen daarnaast dat ook de goede samenwerking met de collega-wijkagenten in Giessenlanden en Molenwaard bij een overgang naar Utrecht ook moeilijker zal worden. Nijland: "En wijkagenten worden in Utrecht veel meer ingezet voor incidentafhandeling, zodat er minder tijd is om de wijk in te gaan. En juist ons werk staat of valt met het kennen van de inwoners van de kernen. Zederik heeft er zeven en elke kern heeft een eigen cultuur. Die moet je kennen om je werk goed te doen." Wim Tap vult hem aan'; "Zelf doe ik ook in het weekend horecadiensten in Gorinchem. Daar kom ik veel jongeren uit Zederik tegen. Dat helpt bij mijn werk daar. Als Vijfheerenlanden naar Utrecht gaat, zal ik ook niet meer naar Gorinchem kunnen en valt die meerwaarde weg."


Geurt Mouthaan