• Wethouder Bruggeman (r.) overhandigt de prijs.
• Wethouder Bruggeman (r.) overhandigt de prijs. Foto: Aangeleverd

Theaterproductie 'Erich und Du' wint Stadsrechtenprijs

'Wij zien meer voordelen bij Utrecht'

leerdam • Dat zei burgemeester Tjerk Bruinsma maandagavond tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in de Glasblazerij. De opvolger van Rinus Houtman - sinds 1 november actief in Leerdam - liet weten dat zijn voornaamste taak eruit bestaat Leerdam zorgvuldig naar de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden te begeleiden. "We hopen over een jaar te starten met de ambtelijke fusie en een jaar later ook bestuurlijk te fuseren. En dat gaat zeker goed komen. De huidige gemeenten werken al heel nauw samen, dat geldt ook voor de gemeenteraden." Bruinsma wees erop dat alleen de provinciekeuze nog aanleiding is voor discussie. "Maar: de gemeenteraad heeft een voorkeur uitgesproken voor Utrecht en het door de provincie Utrecht ingediende herindelingsontwerp gaat daar ook van uit."

Bruinsma noemde een serie argumenten om die keuze te onderstrepen. "Utrecht is zeer nabij, de contacten verlopen makkelijk en snel. Gezien de ligging van de nieuwe gemeente heeft het economisch overleg met Utrecht onze voorkeur. De Noord-Zuid as met economische bedrijvigheid langs de A27 en A2 bepaalt vooral onze dagelijkse activiteiten." Daarnaast kan de toeristische ontwikkeling van de streek in Utrecht tot grote bloei komen en speelt volgens Bruinsma ook de omvang een rol. "De gemeente Vijfheerenlanden telt straks zo'n 54.000 inwoners; in Utrecht staan we dan in de top tien. In Zuid-Holland zijn we nog steeds een kleine gemeente."

Links laten liggen

Bovendien stelde hij - opmerkelijk genoeg - vast dat de provincie Zuid-Holland Leerdam "de afgelopen jaren wat links heeft laten liggen". "Een voorbeeld is het gedoe met de brug over de Linge. Dat probleem is helaas nog steeds niet opgelost." Bruinsma is niet onder de indruk van het argument dat 'religieuze overwegingen' tot een keuze voor Zuid-Holland zouden moeten leiden. "De Biblebelt stopt niet bij provinciegrenzen. Kijk naar Bunschoten, Spakenburg en Veenendaal." Maar, benadrukte de burgemeester: Leerdam voelt zich prima thuis in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. "We werken op veel terreinen goed samen en dat willen we zo houden. De negatieve standpuntbepaling van Gorinchem over onze provinciekeuze helpt daar helaas niet echt bij."

Trotse Leerdammers

Bruinsma was vol lof over de Glasstad. "Mijn vrouw en ik waren op de Glasdagen, en het bruiste. Het was gezellig, we zagen overal trotse Leerdammers. De afgelopen maanden heb ik nader kennisgemaakt met de wethouders, raadsleden, de medewerkers en inwoners. Ik zie een grote betrokkenheid van de inwoners bij Leerdam, met een grote inzet van veel vrijwilligers. U bent trots op Leerdam en terecht."

Stadsrechtenprijs

De initiatiefnemers van het theaterstuk Erich und Du van theatermaker en regisseur Tjoerd Zweije kregen tijdens de bijeenkomst uit handen van wethouder Bart Bruggeman de jaarlijkse Stadsrechtenprijs, een bokaal en een bedrag van duizend euro om het project voort te zetten. De voorstelling werd enkele keren opgevoerd rond Dodenherdenking. Erich und Du vertelt het waargebeurde verhaal van de Leerdamse familie Van Iterson die tijdens de oorlog in contact kwam met Erich, een Duitse soldaat. In november 1944 werden ze gestoord bij het middageten door Erich die om een aspirientje vroeg. De twijfel sloeg toe: staat er een vijand voor de deur of een mens die hulp nodig heeft? Moeder Van Iterson kende geen twijfels en liet de soldaat binnen. In de daaropvolgende weken werd Erich een huisvriend. Het idee van de voorstelling ontstond door het oorlogsmonument in Leerdam. Daarop staan vijftig namen van Leerdammers die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. In de voorstelling werden de verhalen van een aantal van hen uitgelicht. De initiatiefnemers zijn van plan de komende jaren ook de andere verhalen te gaan vertellen. Jeugd Actief en de Bolderservice legden beslag op de tweede en derde prijs.