• Team 'The Story of Cornelissen' doet voor de tweede keer mee aan de Arctic Challenge.
• Team 'The Story of Cornelissen' doet voor de tweede keer mee aan de Arctic Challenge. Foto: Aangeleverd

Team West-Betuwe zet zich in voor 'Dokters van de Wereld'

Story en Cornelissen naar Noordkaap

beesd • "Dit moet je gewoon meegemaakt hebben. Het is een geweldige ervaring. Voor ons is het een uitdaging om te presteren onder bijzondere omstandigheden en om te gaan met vermoeidheid en tegenslagen." Dat zegt Willem Cornelissen (50) uit Beesd. Samen met zijn vriend Constant Story (53) uit Asperen doet hij voor de tweede keer mee aan de barre tocht.

De Arctic Challenge met start en finish in Zaltbommel wordt voor de 15e keer gehouden. "Het is geen snelheidswedstrijd. Het komt neer op behendigheid, goed navigeren en anticiperen. Het competitie element zit hem in het vinden van de juiste route en het afleggen van een etappe in een zo kort mogelijke tijd of zo kort mogelijke afstand", vertelt Cornelissen. "We krijgen van de organisatie de coördinaten door van onze bestemming. Die voeren we in op drie navigatiesystemen. Het einddoel is onbekend, maar het gaat om een bestemming voorbij de Noordpoolcirkel. Er wordt gesuggereerd dat we dit jaar door de Baltische Staten, langs de Russische grens naar de Noordkaap gaan. En het doel is natuurlijk ook om het Noorderlicht te zien. Onderweg moeten we rekening houden met de maximumsnelheid en andere verkeersregels. Bij grove of herhaalde overschrijding volgt diskwalificatie." De tocht voert door gebieden waar het 35 tot 40 graden vriest. "We rijden met snelheden van 100 tot 120 kilometer over wegen die een en al ijs zijn. Je komt urenlang niemand tegen - op een kudde rendieren na - en rijdt soms langs afgronden. De omgeving is prachtig, maar dat is bijzaak. Je moet voortdurend alert zijn. Op sommige dagen kom je amper aan slapen toe."

De Toyota Landcruiser van Cornelissen en Story is via sneeuwsokken, spikebanden, speciale olie, koelvloeistof en remmen voorbereid op de barre omstandigheden. Daarnaast zijn de deelnemers verplicht om meerdere mobiele telefoons, thermokleding en foliedekens mee te nemen. "En er gaan waxinelichtjes mee. Die zorgen in een afgesloten ruimte voor warmte en zuurstof. Je blijft verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Het kan zo maar zijn dat je het urenlang moet uit zien te zingen. Vorig jaar raakten twee auto's total loss." Van de negen dagen die de Challenge duurt, worden er zeven gereden. Wat met een afstand van 7.000 kilometer neerkomt op het indrukwekkende gemiddelde van 1000 kilometer per dag. Tijdens de twee dagen 'op locatie' kunnen de 34 teams meedoen aan speciale activiteiten of klassementsproeven. "Vorig jaar was er een sneeuwscooterwedstrijd bij -35 en moesten we een t-shirt ontdooien, omdat daar een nieuwe opdracht op stond. Wij zijn een restaurant binnen gehold om het shirt onder de warme kraan te houden, anderen gingen op zoek naar een magnetron." Tijdens de tocht kunnen de equipes in noodgevallen een beroep doen op de organisatie. "Maar we zijn vooral op elkaar aangewezen. Constant en ik zijn al 25 jaar vrienden. We vullen elkaar prachtig aan. Is de een moe, dan kan de ander het blindelings van hem overnemen. Vorig jaar deden waren we heel fanatiek, deden echt mee om het competitie-element: samen een prestatie neerzetten. Nu willen we vooral veilig finishen en staan teamgeest en vriendschap voorop. We hebben het idee dat we vorig jaar hier en daar wat hebben laten liggen. We gaan kijken of we ons deze tweede keer kunnen verbeteren." De vrienden doen niet mee om in de prijzen te vallen. "Al is dat wel leuk natuurlijk." Team 27 - The Story of Cornelissen - vormt samen met Team 25 '123autoparts.nl' van de broers Nick en Antoon van Kessel uit Beesd het 'Team West-Betuwe'. "We zetten ons in om geld in te zamelen voor 'Dokters van de Wereld'. Die organisatie gelooft in een wereld waar de gezondheidszorg bereikbaar is voor iedereen. Dat is voor ons de uitdaging. Extra sponsoren zijn welkom."

De start van de Arctic Challenge vindt zaterdag rond 13:00 uur plaats bij Van Doesburg Transport in Zaltbommel. Belangstellenden kunnen de verrichtingen van de equipes volgen via de website van de organisatie. Ook RTL 7 doet verslag van de rit.

André Bijl