• Het Kulturhus houdt een nieuwjaarsreceptie.
• Het Kulturhus houdt een nieuwjaarsreceptie. Foto: Janneke Boogaard

Beeld Raedecker opnieuw onthuld

haaften • Tijdens de nieuwjaarsreceptie van het Kulturhus de Burcht van Haeften op dinsdag 10 januari wordt het van de sloop geredde beeld van Jan Willem Raedecker opnieuw onthuld.

Het bewuste beeld stond vijftig jaar lang boven de entree van het oude dorpshuis in Haaften. Jan Willem Raedecker (1924-2009) maakte het beeld, hij woonde in een oude pastorie en Tuil maakte vooral beelden van dieren, geïnspireerd door de omgeving. Vanuit de gemeente ontving hij meerdere opdrachten voor publieke gebouwen. Als zoon van een bekende beeldhouwer, die onder andere het monument op de Dam maakte, had hij veel omgang met bekende kunstenaars, interieur- en meubelontwerpers en architecten. Helaas is er weinig werk van hem bewaard gebleven.

Het bestuur van de Burcht van Haeften werd in de herfst van 2016 getipt over het bestaan van dit beeld tijdens het gebruikersoverleg, waarin alle verenigingen en huurders van het Kulturhus samen komen om elkaar te ontmoeten en informatie te delen. Anneke van Veldhoven, inwoonster van Haaften, bleek het beeld bij het neerhalen van het oude dorpshuis te hebben gered van de slopershamer. Ze stalde het destijds in haar tuin. Het Kulturhus is nu heel dankbaar voor deze actie en wil het beeld terugplaatsen boven de entree binnenin het atrium. Hiermee hoopt het de Burcht van Haeften het oude met en nieuwe te verenigingen en het oude dorpshuisgevoel terug te brengen in Haaften. De nieuwjaarsreceptie is van 19:30 tot 21:30 uur, de onthulling door wethouder Koos Krook is om 20:00 uur. Iedereen is welkom.