'Als dit doorgaat, komen er zeker botsingen'

Onrust onder woonwagenbewoners

herwijnen/heukelum • De twee standplaatsen aan de Strobbel in Herwijnen komen te vervallen, omdat de uitbreiding van de nieuwbouwwijk Herwijnen-Oost daar gepland staat. De gemeente heeft samen met de bewoners gekeken naar andere locaties en kwam tot de conclusie dat aansluiting bij de woonwagenlocatie in Heukelum het beste was. Er loopt nu een bestemmingsplanprocedure om rechts van de bestaande standplaatsen aan de Dwarsweg, op de hoek van de Inzetter, twee nieuwe te creëren. Eigenlijk was die grond bedoeld voor twee vrijstaande huizen, maar er is weinig belangstelling voor die kavels.

De Herwijnense kampers zijn akkoord met de toegewezen plek. Maar de Heukelumse niet. Daar zijn twee redenen voor, zegt Jet Blommers, die in één van de stacaravans aan de Dwarsweg woont. "De gemeente heeft ooit besloten dat deze locatie niet meer uitgebreid mocht worden. Mijn zoons en broers hebben nooit toestemming gekregen om meer wagens te plaatsen. En nu lapt de gemeente die regels aan zijn laars."

Volgens de gemeente is er nooit een officiële aanvraag gedaan.

Daarnaast heeft de familie uit het Herwijnense kamp een slechte reputatie, beweert Blommers. "Zij zijn een heel ander soort woonwagenbewoners dan wij. Ik ben postbode en heb ook in Herwijnen post bezorgd. Toen heb ik gezien dat er bij de woonwagens een spiraalbodem van een bed buiten lag. Wij houden niet van dat soort rotzooi. Wij wonen al 27 jaar in Heukelum, we zijn goed geïntegreerd. We hebben het heel erg naar ons zin. Maar als dit plan doorgaat, komen er zeker botsingen."

Blommers haalde eerder 208 handtekeningen op in Heukelum tegen het gemeentelijke plan en heeft onlangs bij vijfhonderd huizen in de buurt briefjes in de bus gestopt met de oproep bezwaar te maken.

Een woordvoerder van de familie Jacobs, die in het kamp in Herwijnen woont, haalt vooralsnog zijn schouders op over de commotie. "Als de gemeente daar in Heukelum plek voor ons heeft, vind ik het best. Het interesseert me niet wat die mensen ervan vinden. Zolang ze mij met rust laten, laat ik ze ook met rust. Zo niet, dan hebben ze een probleem."

In het beeld dat ze een zooitje zouden maken van hun kamp herkent Jacobs zich niet. "Wij hebben nieuwe wagens, helemaal zelf betaald, met een mooi hekwerk erom. Maar goed, wij wachten gewoon af. Wij kunnen zó de wagens op een dieplader zetten en verhuizen, daar zijn ze op gemaakt."

De gemeente laat desgevraagd weten geen aanleiding te zien om actie te ondernemen. "Tijdens een inloopavond waar ook de eigenaar uit Herwijnen was, is niet gebleken dat hij niet welkom is in Heukelum. We zien daarom vooralsnog geen aanleiding om vooraf een gesprek aan te gaan met betrokkenen. We wachten sowieso eerst het verloop van de procedure van het bestemmingsplan af."

Het ontwerpbestemmingsplan heeft tot eind december ter inzage gelegen. Er zijn verschillende zienswijzen ingediend. De gemeente onderzoekt nu of die leiden tot aanpassing van het plan, waar betrokkenen vervolgens opnieuw op kunnen reageren.

Blommers heeft wel een alternatieve oplossing. "Laat de bestemming van het perceel zoals het nu is, dan kopen wij het om er gewone huizen op te zetten. Dan kunnen mijn zoons in elk geval in de buurt wonen, al is het dan niet in een wagen. Voor de bewoners uit Herwijnen zal toch wel ergens anders in Herwijnen een plek te vinden zijn?"

Janneke Boogaard