• Burgemeester Loes van Ruijven kreeg tijdens de receptie ook een fles Betuwse Krenkelaar uitgereikt.
• Burgemeester Loes van Ruijven kreeg tijdens de receptie ook een fles Betuwse Krenkelaar uitgereikt. Foto: Nico van Ganzewinkel

'Manifestprojecten veiliggesteld'

asperen • Gemeente Lingewaal gaat de toegezegde Manifestprojecten de komende jaren nog realiseren. Ook als de gemeente vanwege de aanstaande fusie door de provincie Gelderland onder preventief toezicht staat. Dit vertelde burgemeester Loes van Ruijven maandagavond in haar nieuwjaarsspeech.

In het Manifest van Lingewaal heeft de gemeenteraad een toekomstplan geschetst voor Lingewaal. In het visiedocument werden met de inwoners van de gemeente afspraken gemaakt over waar de gemeente zich nog wel en waar niet mee moest bemoeien. Er werd vervolgens eerst flink in de uitgaven gesneden van taken die de gemeente (deels) liet vallen. Daartegenover stond dat de gemeente ging investeren in de Manifestprojecten, zoals een Brede School in iedere kern, het opknappen van de dorpshuizen en de nieuwe sporthal in Asperen. Maar een gedeelte van deze projecten zijn nog niet gerealiseerd en met de aanstaande fusie is de haalbaarheid ervan onzeker geworden. Immers: als de raad in maart groen licht geeft voor de herindeling, wordt Lingewaal door de provincie Gelderland onder preventief toezicht gezet en mag het dus eigenlijk geen grote uitgaven meer doen. Burgemeester Loes van Ruijven liet maandagavond in haar nieuwjaarstoespraak weten dat hier een oplossing voor is gevonden: de Manifestprojecten worden opgenomen in een convenant met gemeenten Geldermalsen en Neerijnen én provincie Gelderland. Lingewaal krijgt hiermee wél toestemming om grotere uitgaven te doen, ondanks dat het fusietraject al is ingezet. "Raad en college hebben aangegeven dat zij op weg naar dit traject de afspraken met haar inwoners wil nakomen. Vandaar dat de Manifestprojecten niet alleen versneld worden uitgevoerd, maar ook dat geborgd zal worden dat de gemeente in de komende jaren grote uitgaven aan de Manifestprojecten mag blijven doen."

Daarnaast gaf Van Ruijven de aanzet voor het realiseren van een nieuw Manifest. Voor de GNL-gemeente. "Ligt daar nieuwe een mooie kans voor de drie gemeenten om deze nieuwe uitdaging aan te gaan. Nadenken over hoe deze nieuwe gemeente er over twintig jaar uit zal zien. Geef een koers aan voor de toekomst."


Lokale initiatieven

In haar toespraak in het gemeentehuis in Asperen, stond Van Ruijven ook stil bij de vele lokale initiatieven die het afgelopen jaar in Lingewaal zijn opgezet. Ze stipte onder meer Heukelum Actief, Vuren Actief en Asperen Actief aan. "Inwoners zijn actief. Ze praten niet, maar doen. Er zijn zaken door inwoners opgepakt die de veiligheid vergroten, zoals de AED in Herwijnen en de accentpalen bij cbs De Hoeksteen in Spijk. Ook op het gebied van sport zijn er door middel van het kernenbudget activiteiten gerealiseerd. Bijvoorbeeld een pannakooi voor alle jeugd bij de voetbalverenigingen in Heukelum en Vuren. Een timmerdorp voor de jeugd in Vuren was er al. Dit jaar zijn er ook timmerdorpen in Spijk en Heukelum tot stand gekomen. En in Asperen vond dit jaar de opening plaats van de sporthal. Als dat geen knap staaltje samenlevingskracht is!"

Van Ruijven sloot haar toespraak af door haar vertrouwen uit te spreken voor de toekomst van Lingewaal. "Vertrouwen op eigen kracht, ook als dit moet geschieden binnen een grotere context zoals GNL."