• Fred Delfgaauw presenteert het nieuwe halfjaarprogramma van Peeriscoop.
• Fred Delfgaauw presenteert het nieuwe halfjaarprogramma van Peeriscoop. Foto: Marijke Verhoef

Bij Peeriscoop draait het om beleving

gorinchem • Theater Peeriscoop presenteert het nieuwe voorjaarsprogramma en grijpt deze gelegenheid aan om lezers van Het Kontakt te trakteren op een kortingsactie.

Het Gorinchemse theater heeft tot en met de zomervakantie een programma waar iedereen enthousiast van kan worden. Er staan diverse familievoorstellingen op de agenda, een filmavond met La Vita è Bella, twee jazzconcerten en veel muziek en toneel. Directeur Fred Delfgaauw noemt de voorstelling Eva Braun als één van de hoogtepunten. "In deze show speelt Kikki Vanhautem de naïeve Eva Braun, met muziek van Brecht. Een groter contrast bestaat bijna niet. Dat wordt bizar." Hij kijkt ook uit naar de show van Maartje & Kine en Toneelgroep Het Volk. "Het Volk brengt bloedserieus komisch toneel. De hele zaal ligt in een deuk maar de spelers zelf vertrekken geen spier. Fantastisch."

Theater Peeriscoop is het levenswerk van Delfgaauw. Hij bouwde het theater twintig jaar geleden volledig met eigen middelen en runt het samen met Monique Masolijn en 28 vrijwilligers. Het is een plek waar iedereen zich thuis voelt en de zorgen van alledag vergeet. De foyer is als een tijdmachine, terug naar het Parijs van de jaren twintig, met rood fluwelen zetels, een kroonluchter, gouden spiegels en imposante trap. Delfgaauw staat graag bij de entree om bezoekers persoonlijk welkom te heten. Hij is trots dat mensen hun avondje uit na de voorstelling in de foyer voortzetten. "Dit is één van de weinige theaters in Nederland waar de barman 'laatste ronde' moet roepen." Delfgaauw geniet van de positieve reacties van bezoekers. "Ondanks dat we heel vaak uitverkochte voorstellingen hebben, zijn er nog altijd mensen die hier voor het eerst binnen komen. Ze zijn steevast positief verrast."

Een bezoek aan Peeriscoop is een beleving. Het kleine Gorinchemse theater was bijvoorbeeld één van de eerste met VIP-arrangementen en dinerarrangementen. "Het toppunt van beleving is de show Selamat Makan, waarbij er live op het toneel wordt gekookt en er na afloop een Indische rijsttafel klaarstaat met de op het podium gekookte gerechten. Dat is de toekomst van het theater." Ook de halfjaarprogrammering is volgens Delfgaauw de toekomst. "Mensen plannen niet meer een jaar vooruit maar besluiten ad hoc om naar het theater te gaan en een halfjaarprogrammering geeft mij de vrijheid om nog tijdens het seizoen een voorstelling toe te voegen als ik iets bijzonders zie."

Kortingsactie

Delfgaauws missie is duidelijk: "Wij willen in 2017 nog meer mensen verliefd laten worden op het theater." Daarom biedt Peeriscoop lezers van Het Kontakt 2,50 euro korting op toegangskaarten (maximaal vier per gezin). De korting is te verzilveren tijdens het bestelproces op www.peeriscoop.nl.