• Larissa de With (l.) en Esther Bleeker op het bouwterrein van Hoef en Haag.
• Larissa de With (l.) en Esther Bleeker op het bouwterrein van Hoef en Haag. Foto: Aangeleverd

Jonge huisartsen starten praktijk Hoef en Haag

vianen • Esther Bleeker uit Vianen en Larissa de With uit Lopikerkapel starten eind januari met een eigen huisartsenpraktijk in Hoef en Haag. Voorlopig huren ze een ruimte bij Fysiotherapiepraktijk Duin-Lobato, Limiet 15 in Vianen (tegenover de Makro).

Esther en Larissa zijn energieke jonge dertigers, die elkaar al kennen van de middelbare school in Nieuwegein. Ze studeerden beiden geneeskunde: Esther aan de VU Amsterdam, Larissa aan de Universiteit Utrecht. Na haar studie werkte Esther bij de huisartsopleiding van de VU, en vervolgens in het Diakonessenziekenhuis in Utrecht op de kinderafdeling en bij de Rivas op het consultatiebureau. Larissa was werkzaam op de spoedeisende hulp en afdelingen interne geneeskunde, cardiologie en longgeneeskunde van het Sint Antoniusziekenhuis in Utrecht.

Klik

Esther en Larissa kwamen elkaar weer tegen tijdens de specialisatie voor huisartsengeneeskunde in Utrecht. In die periode trokken ze drie jaar lang intensief met elkaar op. Het leidde tot een hechte vriendschap. Die klik werd nog verder verstevigd toen ze na hun studie vijf maanden samen de praktijk waarnamen van een zwangere collega in Schoonhoven. "Toen bleek dat er echt een klik was tussen ons, vooral omdat we elkaar heel mooi aanvulden. Echt Yin en Yang." Esther kreeg in 2015 van diverse kanten de tip om een praktijk te starten in het nieuwe dorp Hoef en Haag. Het afgelopen jaar hebben Esther en Larissa gebruikt om hun plannen zorgvuldig voor te bereiden.

In de vierde week van januari worden in Hoef en Haag de eerste huizen opgeleverd en gaat ook de praktijk open. "Hoef en Haag wordt een chique, compact en levendig dorp, waar wij als huisartsen graag bij aansluiten", schrijven Esther en Larissa op hun website. "Wij staan dichtbij de patiënt, als twee 'ouderwetse dorpsdokters." Esther en Larissa verwelkomen overigens niet alleen patiënten uit Hoef en Haag en de buurdorpen Everdingen en Hagestein, maar ook uit Zijderveld, Vianen en omstreken.

"Het is in deze tijd best wel uitzonderlijk om een eigen huisartsenpraktijk te starten", zegt Larissa. De eerste periode zullen de beide jonge huisartsen alle taken zelf op zich nemen, zoals ook het werk van doktersassistente en praktijkondersteuner. "Dit is noodzakelijk vanwege het kleine patiëntenaantal in het begin, maar ook gunstig. Omdat wij in de opstartfase zelf alle contacten met patiënten hebben, kunnen wij onregelmatigheden snel registreren en verbeteren. Zodra het patiëntenaantal dit toelaat zullen er voor deze functies mensen in dienst worden genomen."

Affiniteit

Larissa: "Wij zijn twee energieke vrouwen, met jonge kinderen. Als huisartsen helpen we mensen in alle fases van het leven. Het mooie van ons vak is dat je echt een familiedokter kunt zijn, je kent de families, de generaties. Wij zijn zelf naast huisarts ook moeder, waardoor wij ook uit eigen ervaring veel weten van snotterende peuters, gebroken nachten en hoe lastig het kan zijn om alle ballen in de lucht te houden."

De huisartsenpraktijk is elke dag geopend van 8:00 tot 17:00 uur. Esther werkt op dinsdag, woensdag en donderdag, Larissa op maandag en vrijdag. Esther en Larissa hechten veel belang aan een duidelijke communicatie. Esther: "Patiënten willen snel duidelijkheid. Als patiënten klachten hebben willen we ze snel kunnen zien. Ze moeten nog dezelfde dag terecht kunnen in onze praktijk."

Zodra de omstandigheden het toelaten verhuizen Esther en Larissa naar Hoef en Haag zelf. Uiteindelijk krijgen ze een vaste plek in het geplande gezondheidscentrum.


Zie voor meer informatie en inschrijving de website:


q www.huisartshoefenhaag.nl