Besmet met het Loevestein-virus

poederoijen • Na je pensioen achter de geraniums zitten? John Lin (71) en Rein ten Have (72) peinzen er niet over. Zij zijn vrijwilliger op misschien wel de allermooiste locatie van Nederland: Slot Loevestein.

Velen zullen het niet beseffen, maar Slot Loevestein wordt mede draaiende gehouden dankzij meer dan tachtig vrijwilligers. John en Rein, op zoek naar nieuwe gastheren en -vrouwen, hebben veel plezier in hun werk. John: "Het is bijzonder gezellig om samen met de gidsen in het slot de bezoekers wegwijs te maken en uit te leggen wat er in het slot te beleven valt, waarbij het contact met kinderen een bijzondere touch aan het geheel geeft. De glinstering in hun oogjes is onbeschrijfelijk. Natuurlijk is ook het contact met de vaste medewerkers en de overige vrijwilligers iets waaraan ik veel plezier beleef." Rein knikt instemmend. "Het geeft me het gevoel dat ik weer iets nuttigs doe en dat dat gewaardeerd wordt. De contacten met de bezoekers zijn leuk en soms zeer verrassend. En natuurlijk is Loevestein een prachtige plek om te verblijven. Het is een uitdaging om bezoekers op hun gemak te stellen en mee te helpen aan een positieve beleving. Het houdt me jong, hoop ik!"

De heren vertellen enthousiast over hun werk. "Als gastheer ontvangen we de bezoekers bij de entree van het kasteel. We geven praktische informatie over wat er die dag te doen is. Ook helpen we mee met de museummonitor, waarmee de ervaringen van bezoekers in kaart worden gebracht. Ik doe dit met veel plezier op een aantal dagen per maand, waarbij ik zelf kan kiezen welke dagen mij het beste uitkomen." Rein vult aan: "Ik ondersteun ook bij evenementen zoals Slot Boekenstein en het Riddertoernooi en ik help mee met de workshops voor kinderen in de vakanties."
De mannen sluiten af met een oproep voor nieuwe collega's. "Twijfel jij om je aan te melden als gastheer? Kom gerust een keertje kijken; we zoeken mannen en vrouwen die gastvrij en representatief zijn. Eigen vervoer is handig gezien de ligging. Wij willen je met veel plezier rondleiden en toelichten wat je te wachten staat."


q www.slotloevestein.nl