Sluiting cafetaria Marco verdeelt Werkendam

werkendam • De petitie om Cafetaria Marco vooral niet te sluiten na de vondst van drugs is inmiddels 865 keer getekend. Vaste klant Joost de Snoo startte de petitie donderdagmiddag nadat burgemeester Yves de Boer een voorlopig besluit nam om het cafetaria voor drie maanden te sluiten.

Werkendammers eten graag friet: op korte afstand van elkaar telt het dorp vier frietzaken. Cafetaria Marco is geliefd vanwege zijn eigengemaakte friet en frikandellen, ieder weekend puilt de zaak uit met Werkendammers die een frietje komen eten. En de Werkendamse jeugd dromt er graag samen tot in de late uurtjes. Toch liep het imago van eigenaar Marco Vroegh een flinke deuk op door de politie inval in de nacht van 24 op 25 november. Een 'frietje met' kreeg ineens een heel andere lading. Een week geleden kondigde burgemeester Yves de Boer zijn voornemen tot sluiting van de zaak aan vanwege de vondst van drugs. Ondanks de inval en de vondst van drugs draaide de zaak dit weekend gewoon door.

Met de petitie van De Snoo voor het openhouden van het cafetaria lijkt iedereen als één man achter Marco te staan. Al is niet iedereen daar even open over, zo zijn veel van de 865 handtekeningen anoniem. Maar voorstanders van sluiting zijn nog moeilijker te vinden. Zelfs bakker Maar van den Steenhoven, in het dorp vooral bekend als 'local sheriff' vanwege zijn strijd tegen de misdaad, houdt zich op de vlakte als hem gevraagd wordt naar zijn mening. "Hij is al drie keer eerder gewaarschuwd. En het personeel moet toch ook iets gemerkt hebben van het drugsgebruik?" Dat is het enige dat Steenhoven kwijt wil. Anderen, die liever anoniem willen blijven, spreken zich wel duidelijk uit over sluiting. "Hij is verantwoordelijk, ook voor zijn personeel." Kees Vreeken verbaast zich dat Werkendam in verzet komt tegen een mogelijke sluiting. "Werkendam is een dorp met een rechtse mentaliteit. Pappen en nathouden, daar zijn we in Werkendam niet van." Hij krijgt bijval van Joost de Keijzer. "Vreemd dat mensen er blijkbaar geen moeite mee hebben dat in een frietzaak drugs wordt aangetroffen."


Hannie Visser-Kieboom