Belangengroep beraadt zich op verdere acties

dussen/hank • De Belangengroep (tegen) Windturbines Peerenboomsesteeg voelt zich nauwelijks serieus genomen door het bestuur van Waterschap Rivierenland.

Dat blijkt uit het verhaal van woordvoerder Erik van Unnik. Vorige week dinsdag bood de belangengroep tijdens een bijeenkomst in Almkerk het waterschap de uitslag van een draagvlakmeting aan, waaruit blijkt dat ruim 90 procent van ondervraagde omwonenden de komst van windmolens niet ziet zitten. Ruim 200 vragenlijsten werden verstuurd, bijvoorbeeld naar bewoners van de Peerenboom, de Peerenboomsesteeg, maar ook van De Loswal, de Rijksweg en naar de overkant, naar agrariërs in de Overdiepse Polder. Ongeveer 100 huishoudens namen de moeite om te reageren. "Het waterschap heeft vanaf het begin gezegd dat als er geen draagvlak is, dat de windturbines langs de dijk tussen Hank en Dussen er niet komen", zegt Van Unnik. "Maar deze meting wordt door het waterschap gediskwalificeerd. Een ernstige kwestie. Ze hebben zelfs niet eens een voorstel gedaan voor een enquête." Bovendien is Altena volgens de structuurvisie uit 2013 helemaal geen voorstander van windmolens, benadrukt Van Unnik. In plaats van in te gaan op de bevindingen van de belangengroep, informeerde het waterschap in Almkerk naar de benodigdheden voor de komst van de windmolens. "En dat terwijl er eigenlijk nog helemaal geen plan ligt." De belangengroep komt binnenkort weer bij elkaar om de gekozen strategie te bekijken en waar nodig aan te passen. Hoe die er verder precies uit gaat zien, kan Van Unnik nog niet zeggen, maar men wil in ieder geval de meting breder trekken, naar Dussen.

Waterschap Rivierenland betreurt het dat de indruk is gewekt dat zij geen interesse zouden hebben in de draagvlakmeting. "Het waterschap overweegt om grond beschikbaar te stellen, een eventuele uitwerking kan alleen maar door een lokaal initiatief worden opgepakt. We hebben daarom deze enquête wel degelijk met veel interesse in ontvangst genomen en bekijken nu de resultaten en argumenten serieus. De argumenten nemen we mee in de randvoorwaarden die we voorleggen aan een eventuele lokale ontwikkelaar."