• Wanda (links) en Iris vinden het fijn dat SOVAK aan de slag gaat in MFA Vlechtwerk.
• Wanda (links) en Iris vinden het fijn dat SOVAK aan de slag gaat in MFA Vlechtwerk.

Servicegroep SOVAK aan de slag in MFA Vlechtwerk

'Appeltaart voor de jarige juf'

werkendam • De ingebruikname van MFA Het Vlechtwerk in Werkendam, als het goed is na de voorjaarsvakantie, is niet alleen een spannend moment voor onder andere de leerlingen van 't Kompas en De Sigmondschool. Ook voor diverse cliënten van het SOVAK breekt er dan een nieuwe en spannende periode aan. Want de servicegroep van SOVAK zal voor allerlei klussen in het MFA inzetbaar zijn. "Gezellig en waardevol werk."

Wanda Rikken, jobcoach bij SOVAK, legt uit dat in de servicegroep die in de MFA in Werkendam aan de slag gaat acht cliënten van SOVAK werkzaam zullen zijn. "Dat doen zij samen met een begeleider en vrijwilligers. Met elkaar worden allerlei hand- en spandiensten verricht. De groep werkt in principe door het hele gebouw heen. Zeker in het begin is er hulp nodig om daar een weg in te vinden. Overigens kan de groep per dag van samenstelling verschillen, dat hang een beetje af van de diverse wensen die er liggen." Wanda vertelt dat de groep tussen 9:00 en 16:00 uur vooral ondersteunende taken verricht, voor alle gebruikers van Het Vlechtwerk. Dus naast de scholen ook voor bibliotheek, het kinderdagverblijf en het dorpshuis. De werkzaamheden van de servicegroep zullen divers zijn. "Natuurlijk wordt dat onderling afgestemd met de gebruikers. Maar er moet vooral gedacht worden aan dingen die nodig zijn, maar waar het personeel niet aan toe komt. Echt ondersteuning dus. Het gaat dan bijvoorbeeld om licht schoonmaakwerk, kopieerwerk, boodschappen of de vaat doen. Maar de cliënten zouden bijvoorbeeld ook de spullen voor een handvaardigheidsles klaar kunnen zetten of op kunnen ruimen. Het leuke is dat er een kleine keuken in de accommodatie zit. Dus we kunnen ook een taart bakken voor die jarige juf of meester. Of een lunch verzorgen als er vergaderd moet worden. Er is dus een heleboel mogelijk. Wel vragen we van tevoren wat er van ons verwacht wordt omdat het voor de groep goed is om te weten welke vaste werkzaamheden er in ieder geval te doen zijn. Op welk moment van de dag. Prullenbakken moeten bijvoorbeeld na iedere lesdag even geleegd worden." Om de servicegroep zo goed mogelijk te ondersteunen, kan het SOVAK nog wel vrijwilligers gebruiken. "Op de groep staat één begeleider, maar vrijwilligers zijn ook nodig ter ondersteuning bij het werk. We hebben nooit genoeg vrijwilligers. Mensen kunnen gericht op een activiteit ingezet worden, aangeven dat ze slechts één dagdeel per week beschikbaar zijn. Of juist meerdere dagen. Het kan allemaal."

Diverse cliënten van SOVAK verlenen hand- en spandiensten bij reguliere bedrijven. Een van hen was al actief bij 't Kompas in Werkendam. "We hebben, toen duidelijk werd dat de school naar de MFA ging, gevraagd of we de werkzaamheden van het SOVAK uit konden breiden. Er werd geadviseerd om contact op te nemen met de gemeente. Dat hebben we gedaan en uiteindelijk bleek het mogelijk een groep te plaatsen. Vanaf dat moment zijn we ook steeds heel goed meegenomen in het hele proces. Zo mochten we bijvoorbeeld mee om meubilair uit te zoeken. Want voor de cliënten moet het hanteerbaar en te begrijpen zijn. Het is erg leuk om daar zo bezig te zijn." Wanda vindt het prettig om te merken dat de gebruikers zo positief zijn. "Ze denken mee in mogelijkheden. Bijvoorbeeld dat iedere gebruiker een eigen soort of kleur koffiekopje heeft en de hand- en theedoeken gelabeld zijn. Zodat onze cliënten zo zelfstandig mogelijk kunnen werken en ook weten waar alles naar toe moet."

Cliënten hebben zelf aan kunnen geven of zij in de servicegroep willen gaan werken. "We hebben een vacature open gesteld waar iedereen op kon reageren. Met een startgroep zijn we de werkzaamheden aan het oefenen om te kijken of het ook bij de cliënt past. Ze zijn erg nieuwsgierig, hoewel ze zich nog moeilijk voor kunnen stellen hoe het er uitziet. Dan is het des te leuker dat ook wij straks een keertje mogen kijken in het gebouw. De cliënten hebben heel veel zin om te beginnen. Omdat ze graag iets voor anderen willen doen, maar ook omdat ze graag onderdeel van de samenleving willen zijn."