'Alle opbrengsten moeten in de streek blijven'

regio • Windmolens aan de Bergse Maas. Daar moeten we als streek aan mee willen doen en de uitdaging van het Waterschap Rivierenland aangaan, maar wel onder voorwaarde dat alle voordelen die er uit voort kunnen vloeien ten bate van de streek komen. Dat vindt het bestuur van Duurzame Energie coöperatief Altena Biesbosch U.A. (DEcAB).

DEcAB heeft een zogenaamde grondkaart voor schone en duurzame energie voor huishoudens opgesteld. Die doelstelling zou kunnen inhouden dat er in 2030/2035 in totaal op zo'n 20.000 woningen (= 100ha) zonnepanelen hun werk doen, er 20.000 auto's elektrisch zijn, mestverwerkers bij boerderijen hun portie leveren en zeven windmolens van 3MW op land hun bijdrage leveren. De plannen van het waterschap kunnen daarbij dus helpen. Met die insteek wil DEcAB bij de ontwikkeling van de windmolens wel betrokken zijn. Er zijn daar voor drie speerpunten geformuleerd. "Bij de ontwikkeling moeten Altena-bedrijven worden ingeschakeld, er moet financieringsdeelname vanuit de streek mogelijk zijn en de energie- en rendementsopbrengsten moeten volledig aan de streek komen."

Om het draagvlak voor de exploitatie zo breed mogelijk te maken moet de streek, inwoners en organisaties, volledig kunnen participeren en financieel voordeel uit moeten kunnen halen. Met het rendement dat uit de eigen financieringsdeelname voortvloeit kunnen bijvoorbeeld dan weer nieuwe energiebezuinigingen in de eigen regio worden opgestart. Het is een bekend gegeven dat de meningen over windmolens verdeeld zijn. Vooral bij bewoners waar de windturbines vlakbij worden gevestigd zijn er bezwaren. "Om daar draagvlak te creëren zouden we kunnen afspreken dat in een bepaalde cirkel onder bepaalde voorwaarden de mensen gratis energie aan te bieden." Binnenkort zal er een nieuwe bijeenkomst van het Waterschap Rivierenland over de plannen voor de windmolens nabij de Bergse Maas ter hoogte van Dussen worden gehouden. DEcAB zal dan aanschuiven om haar zienswijze nader toe te lichten.