• Soep en Pannenkoek, één van de hartenacties, kan maandelijks rekenen op een flinke groep vrijwilligers.
• Soep en Pannenkoek, één van de hartenacties, kan maandelijks rekenen op een flinke groep vrijwilligers. Foto: Teus Admiraal

Hartenbrigade stimuleert sinds een jaar 'het omzien naar elkaar'

'Schuif even een soepje naar binnen'

woudrichem • "Sinds de start van de Hartenbrigade hebben we met twintig grote en kleinere acties in totaal meer dan duizend mensen bereikt. Daar ben ik stiekem best een beetje trots op."

Nicolette van Andel van Stichting De Vleet is de drijvende kracht achter de Hartenbrigade die vorig jaar tijdens Winter Wonder Woudrichem werd gelanceerd. "Een mooi moment om terug te kijken en ons éénjarig bestaan te vieren." De missie van de Hartenbrigade was, en is, mensen te stimuleren om iets voor een ander te betekenen. In de breedste zin van het woord. "Eigenlijk een signaal tegen de individualisering van de maatschappij. We wilden mensen prikkelen om naar elkaar om te zien, ergens een soepje binnen te schuiven, een kaartje te sturen. En het heeft een sneeuwbaleffect gehad. Mensen nemen het van elkaar over." Omdat het doel van de Hartenbrigade is om doelgroepen met elkaar te verbinden, is het niet vreemd dat steeds meer organisaties, maar ook de politiek, warm lopen voor de brigade. De Riethorst Stromenland, Hoppas, BuitenGewoon, Zorgplein Maaswaarden, Vluchtelingenwerk: allemaal 'doen' ze wel iets samen met de brigade. "Het is ook super om te merken dat jonge mensen erbij willen horen. Dat de jongerenraad zich bijvoorbeeld graag bij de hartenacties aansluiten."
Dit jaar zal de Hartenbrigade tijdens Winter Wonder Woudrichem, op 9 december, opnieuw acte de présence geven. "Iets minder ingewikkeld dan vorig jaar", lacht Nicolette hartelijk. "Toen had ik het niet makkelijk gemaakt: wilde ik vogelvoerharten verkopen. Het maken van die dingen was complex, maar zorgde voor een enorme verbroedering. En het was meteen het begin van een grote groep vrijwilligers die allemaal zijn gebleven. Dat vond ik ook zo hartverwarmend: dat zoveel mensen betrokken wilden zijn bij iets wat eigenlijk nog helemaal niet bekend was. En dat je het ziet groeien. Op de eerste Soep & Pannenkoek in maart kwamen 175 mensen af en inmiddels is het een maandelijkse actie geworden. Maar naast de vaste kleine en grote acties, zet de Hartenbrigade zich in voor mensen die tijdelijk individueel hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld om een hondje uit te laten." Het allermooiste vindt Nicolette dat ze er samen met de Hartenbrigade voor kan zorgen dat er mooie initiatieven worden gelanceerd, maar dat ze het daarna ook weer los kan laten. "Het wordt iets van de mensen zelf. Initiatieven houden nu eenmaal beter stand als ze gerund worden door mensen die er 'hart' voor hebben. En aan de zijlijn hou ik het natuurlijk wel in de gaten."

Ook tijdens Winter Wonder Woudrichem kunnen bezoekers van de kraam van de Hartenbrigade, en De Veste, weer uitgebreid genieten van hartverwarmende acties. Kinderen kunnen bij de knutseltafel een sneeuwpop maken. Daarnaast worden er in de kraam kerstkaarten verkocht. "En die kunnen in de Veste meteen worden geschreven en daar in de tijdelijke brievenbus die er dan staat gepost worden. De gemeente Woudrichem stelt belangeloos haar frankeermachine ter beschikking. Super toch? Mensen hoeven dus alleen maar hun adresboekje mee te nemen en kaarten te kopen. Bovendien kunnen ze in De Veste meteen genieten van een drankje en wat lekkers dat twee jongeren voor hun actie Going Global zullen verkopen." Omdat de Hartenbrigade staat voor het verbinden van diverse groepen, zal er die dag ook genoten kunnen worden van een maaltijd gemaakt door inwoners van Altena die oorspronkelijk uit Syrië en Irak komen. "Het is meteen de aftrap voor een wekelijks ontmoetingsmoment op een locatie die in het nieuwe jaar bekend gemaakt zal worden: 'Pan Met Passie'. Zij zullen een lekkere maaltijd koken waarbij bijvoorbeeld mensen die normaal alleen aan tafel zitten, kunnen aanschuiven. Wellicht worden er zelfs afhaalmaaltijden gemaakt." Wie mee wil eten tijdens Winter Wonder Woudrichem is tussen 17:00 en 17:30 uur welkom in De Veste, de maaltijd start om 18.00 uur. De Veste is tijdens het evenement open tussen 11:00 en 21:00 uur. Dan kunnen ook de kerstkaarten, ontworpen door Annelies Baerveldt, worden gekocht, en gepost. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van de Hartenbrigade.