• Sander Blaauw, Shanna van Vugt, Shanna Barrett, Mark de Boef, Lucas Cirslak, Bram van Berchum en Dennis Dalm en Annabel van Wijk.
• Sander Blaauw, Shanna van Vugt, Shanna Barrett, Mark de Boef, Lucas Cirslak, Bram van Berchum en Dennis Dalm en Annabel van Wijk. Foto: Teus Admiraal

Na twee jaar eindelijk weer onderdak voor de Werkendamse jeugd

't Hok is een perfecte plek om te zitten

werkendam • Twee jaar geleden sloeg de slopershamer de eerste gaten in De Kwinter en de aanpalende jeugdsoos. Al die tijd bleef de Werkendamse jeugd 'dakloos', tot gisteren (dinsdag) het nieuwe onderkomen feestelijk kon worden geopend. De nieuwe ruimte in de voormalige Flambouwschool aan 't Hofje werd omgedoopt tot 't Hok.

Vrijdagmiddag druppelen de jongeren één voor één binnen in hun nieuwe soosruimte, die ooit dienst deed als klaslokaal. "Het is een mooi hok", zo vertelt Shanna van Vugt. De jongeren hebben vooral zin in gezellige avondjes. "Lekker uit de kou, we stonden altijd overal en nergens. Vooral op plekken waar we niet weggestuurd werden, zoals bij het gemeentehuis. Dat was eigenlijk de enige plek waar we mochten staan." De zoektocht naar een nieuwe jeugdsoos voerde langs De Crosser, de bibliotheek, café De Vrouwenhemel en de ijsbaan. "We hebben zelfs nog geprobeerd een bus te regelen, maar we konden nergens staan, omdat de buurt bang was voor overlast. Via een collega kwam de tip dat in de school nog een ruimte te huur was. Toen ging het snel, in september is het contract getekend", zo vertelt jongerenwerker Annabel van Wijk, die meehelpt om de laatste hand te leggen aan de inrichting. Twee maanden zijn de jongeren al bezig; enkele jongens timmerden de bar in elkaar. Shanna Barrett ontwierp het logo van de soos dat op de muur werd gespoten; de feloranje gordijnen van de vorige huurder mochten blijven hangen. Ook werden een bank, pooltafel en dartbord op de kop getikt.

De soos gaat voorlopig op dinsdagavond open; die avond werd gekozen omdat dan meerdere activiteiten in de voormalige school - thans in gebruik als buurthuis - worden gehouden. Zo kunnen de diverse groepen kennismaken met elkaar. "Voor de opening hebben we alle jongeren, buurtbewoners en ouders uitgenodigd om te komen kijken waar we zitten. In de buurt hebben we eerder al brieven rondgebracht om te vertellen over de komst van de soos in het buurthuis. Iedereen was heel positief." Afhankelijk van het succes van de soos gaan ze vaker open. "Het moet een echte ontmoetingsplek voor jongeren worden en we willen ook voorlichting gaan geven en werken aan talent ontwikkeling", zo vertelt jongerenwerker Annabel. "En misschien kiezen we voor wisselende doelgroepen, zoals een groep tot vijftien jaar en een groep oudere jongeren." De soos is iedere dinsdagavond open van 19:00 tot 22:00 uur.

Hannie Visser-Kieboom