• De petitie wordt op het gemeentehuis overhandigd aan wethouder Schreuders.
• De petitie wordt op het gemeentehuis overhandigd aan wethouder Schreuders. Foto: Teus Admiraal

Tegenstanders van sluiting houden hoop op afstel

Besluit over gymzaal uitgesteld

wijk en aalburg • Het college heeft de behandeling van het onderwerp opgeschort tot komend voorjaar. "Wij hebben geluisterd naar de insprekers tijdens de laatste raadsvergadering en naar de reacties vanuit de gemeenteraad", zegt wethouder Arie van Loon. De komende maanden worden gebruikt om nog eens goed onderzoek te doen naar de collegeplannen. Volgens B&W zijn de kosten voor het onderhoud van de gymzaal te hoog - zo'n vijf ton in de komende tien jaar - en daarom voelt het er meer voor om de gebruikers - onder anderen basisschool Henri Dunant en gymvereniging WIK - onder te brengen in d'Alburcht. "Laten we met het onderzoek in ieder geval zorgen dat er over de cijfers straks geen onduidelijkheid meer is", zegt Van Loon. "Vervolgens is het aan de raad om een besluit te nemen, wetende dat er een alternatief is. Maar als het aan het college ligt betekent dit uitstel geen afstel."

Dat afstel is wel waar de MR van de Henri Dunant alsnog op hoopt, zegt Rieka Verbeek-Vos in een reactie. "Dat een besluit nu uitgesteld wordt is een eerste stap, maar er is niet gezegd dat de gymzaal nu blijft bestaan en dat is uiteindelijk wel ons doel." Verbeek-Vos was vorige week dinsdag één van de insprekers namens de MR van de Henri Dunant. Het bestuur van gymvereniging WIK liet toen eveneens van zich horen en toont zich ook na het bericht over het opschorten van een besluit nog strijdbaar. "De strijd is nog niet gestreden en we blijven ons als verenigingen en school inzetten voor het behoud van de gymzaal aan de Tulpstraat", aldus Jojanneke van Dalen namens WIK. Ook Roel Hoogendoorn, directeur van Stichting Openbaar Onderwijs Land van Altena (SOOLvA), waar ook de Henri Dunant onder valt, was vorige week één van de sprekers. "Verhuizing naar d'Alburcht gaat ten koste van netto onderwijstijd. Zeker in een taalzwakke regio als deze kunnen we ons dat niet permitteren. U komt er niet mee weg om te snijden in onderwijstijd", aldus Hoogendoorn in zijn inspraakreactie. En: "Wij kunnen niet constructief kijken naar oplossingen bij iets waar we het niet mee eens zijn." Hij stelde ook voor om het besluit over de toekomst van de gymzaal uit de begroting te halen, wat dus vrijdag officieel gebeurde.

Vrijdagmiddag hebben nog wel politici van het CDA, VVD, Progressief Altena, Aalburgse Alliantie en AltenaLokaal een bezoek gebracht aan de school en aan de gymzaal. Maandagmiddag werd door alle kinderen van de Henri Dunant een petitie vóór het behoud van de gymzaal aangeboden aan wethouder Cees Schreuders.