Alle veerdiensten van Riveer blijven in stand

Werkendam deelt cadeautjes uit

werkendam • Bij de laatste eigen begrotingsbehandeling speelde de Werkendamse raad nog even voor sinterklaas. Zo was er geld voor de veerdiensten, voor beweegtuinen en voor het actieplan 'weerbare overheid'. Verder wordt onderzocht of alle inwoners gratis naar de musea in Altena kunnen en mogelijk komt er extra geld voor poppodium Xinix en GSW.

Zo besloot de Werkendamse raad unaniem om alle verbindingen van Riveer in stand te houden. Eerder werd gevreesd voor het schrappen van de lijnen Gorinchem-Werkendam en Gorinchem-Sleeuwijk. Voor 2018 gaat het om een extra bijdrage van 75.000 euro voor de gemeente Werkendam. De raad koos voor behoud van alle lijnen, omdat het schrappen van de lijn Gorinchem-Werkendam – de minst rendabele lijn – betekent dat ook andere lijnen zoals Woudrichem-Gorinchem onder druk komen te staan. De lijn Werkendam-Hardinxveld wilde Werkendam eerder wel blijvend behouden. Het personeel van Riveer luisterde gezamenlijk naar het Werkendamse raadsdebat en twitterde na afloop een foto van het juichende personeel. Voorafgaand aan de raadsvergadering werden door inwoner Jane van Donselaar 2536 handtekeningen aangeboden aan burgemeester Yves de Boer voor behoud van de veerverbinding Werkendam-Gorinchem.

Naast extra geld voor de veerdiensten besloot de raad ook 50.000 beschikbaar te stellen voor beweegtuinen, de helft van dat bedrag is voor de beweegtuin in Sleeuwijk. Aanvankelijk wilde de raad hier geen geld in steken, maar na het eerder aanbieden van 1200 handtekeningen door Ellie Verreijt ging de raad toch overstag. Voor het actieplan 'weerbare overheid' om daarmee de georganiseerde criminaliteit tegen te gaan is voor 2018 eveneens 50.000 euro extra beschikbaar gesteld.

Amendement

Progressief Altena kwam aanvankelijk met een amendement om Poppodium Xinix een lening van 47.000 euro kwijt te schelden. Het poppodium kan slechts met moeite het hoofd boven water houden, zodat het aflossen van de lening onzeker is. Het amendement van Progressief Altena werd niet in stemming gebracht, omdat AltenaLokaal en het CDA een motie indienden om Xinix te steunen. Beide partijen noemden geen bedragen, maar onderschreven de stelling van de drie cultuurraden dat Xinix een belangrijke bijdrage kan leveren aan kunst- en cultuuruitingen en muziekonderwijs in de nieuwe gemeente Altena. Ze riepen het college op in gesprek te gaan met Xinix over een plan van aanpak. De motie werd gesteund door Progressief Altena.

Onderzoek volgt eveneens naar gratis museumbezoek voor alle musea in Altena voor de eigen inwoners. CDA en AltenaLokaal verzochten het college om de kosten in beeld te brengen in overleg met Aalburg en Woudrichem.

Hannie Visser-Kieboom