Verdween God uit
Drongelen?

De kop van een artikel in Het Kontakt van 1 november leek dit te suggereren. Ik vermoed dat de kop van het artikel een toespeling is op een boek van Geert Mak 'Hoe God verdween uit Jorwerd'. Hopelijk bedoelt ook de auteur van het artikel de titel, net als Mak, in meer sociologische zin. Toch vraag ik mij dat af gezien de inhoud die vooral focust op kerkgebouwen in deze regio, en niet (zoals Mak doet) laat zien hoe allerlei instituties en middenstand uit dorpen verdwijnen. De sluiting van het kerkgebouw in Drongelen kan zeker bekeken werden met deze meer sociologische bril op. Maar dan moet niet alleen naar kerkgebouwen gekeken worden, maar ook naar scholen, verenigingen en zelfs gemeentehuizen.
Dat een kerkgebouw sluit, heeft niets te maken met Gods aan- of afwezigheid op een bepaalde plaats. De God in wie christenen geloven is niet gebonden aan door mensenhanden gemaakte gebouwen. Wij geloven dat Hij het bestaan deelt van mensen, wie ze ook zijn en waar ze zich ook bevinden. Vanuit het christelijk geloof gezien is het (gelukkig maar!) niet aan ons mensen om te vast te stellen dat God uit een dorp verdwenen is, omdat het ons goed en wijs leek een kerkgebouw te sluiten. Netzomin als Hij weer terug zou komen als er door ons een nieuw kerkgebouw gebouwd zou worden.
Wat ons is opgevallen rond de sluiting van de kerk in Drongelen is dat in veel nieuwsmedia de neiging bestaat om eenzijdig te berichten over ontkerkelijking en sluiting van kerkgebouwen, en dat die twee zaken ook zonder verder doorvragen met elkaar in verband worden gebracht. Dat is echt een versimpeling van de sociale, culturele en kerkelijke werkelijkheid en doet geen recht aan alle argumenten die rond een kerksluiting een rol spelen. Ik laat dan ook graag een andere kant van de medaille zien. Geloofsgemeenschappen worden kleiner, ook in Altena. Ze komen op minder plekken samen. Maar nog altijd worden zij gevoed vanuit het evangelie van Jezus Christus. Vanuit dat christelijk geloof zien zij om naar anderen die op hun weg komen. Het is mijn overtuiging dat die kant van de medaille toekomst heeft. En daarvoor maakt het niet uit hoe groot of hoe nieuw een kerkgebouw is. Het is mijn diepe wens dat christenen in Altena, van allerlei pluimage, met grote kerkgebouwen of kleine, zich samen blijven inzetten om vanuit hun geloofsovertuiging midden in de samenleving te staan. Zo bezien is God helemaal niet verdwenen uit Drongelen, want ook daar zijn er nog velen die met deze geloofsovertuiging in het leven staan. Een klein voorbeeld: volgend jaar hopen 18 jongeren uit Drongelen, Eethen en Babyloniënbroek een werkvakantie naar Hirtop in Moldavië te gaan maken. Prachtig hoe God niet verdwenen is, maar zichtbaar wordt in wat deze tieners drijft!

Ds. Michiel Vastenhout
Eethen en Drongelen