• Sam en Margreet vormen een hecht coachingsteam.
• Sam en Margreet vormen een hecht coachingsteam. Foto: Marjo van Andel

Margreet en hond Sam werken als coachingsteam

'Sam zorgt voor een heel ander contact'

andel • Als de deur aan de Romboutstraat 10 in Andel open gaat, begroet co-assisent Sam vrolijk blaffend de bezoeker. Met grote vriendelijke ogen blijft hij nieuwsgierig in de buurt. Tot baasje, en coach, Margreet Kant hem naar zijn plaats stuurt. "Sam moet nog leren dat hij mensen rustiger begroet. Hij is nu anderhalf, zit als het ware midden in de puberteit en is af en toe net een ongeleid projectiel." En toch kan deze witte Zwitserse herder mensen veel leren. Sam is therapiehond en samen met Margreet coacht hij kinderen en volwassenen die hulp nodig hebben bij bijvoorbeeld depressie, adhd of autisme en om bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen te krijgen, angst te overwinnen en stress tegen te gaan.

"Onze vorige hond Bas, een golden retriever, was de stimulator om iets met honden en mensen te doen. Ik heb een passie voor zorgen, werk al jaren met verstandelijk beperkte mensen. Soms nam ik Bas mee naar mijn werk en dan merkte ik dat ik een heel ander contact met de cliënten had. Ze spraken eigenlijk via de hond met mij en dat gaf soms veel meer inzicht in wat er speelde. Ik kreeg steeds sterker het gevoel dat ik daar wat mee moest. Ook omdat ik zie dat in de zorg de laatste jaren een tekort is aan individuele aandacht. Iets dat ik zelf ook mis."

Bij toeval kwam Margreet terecht op een open dag van het KNGF. "En daar werd aandacht besteed aan een pilot tussen honden en mensen met een verstandelijke beperking. Alles viel op zijn plek." Margreet besluit om via Pets4Care in Driebergen een opleiding tot coach te gaan volgen. Bas zou dan ingezet worden als co-assistent. "In eerste instantie wilde ik de opleiding vooral gaan volgen om het in mijn werk te kunnen gebruiken. Maar nu wil ik het toch graag breder in gaan zetten. Daarom ben ik in juli mijn eigen praktijk gestart: SAMen COaching." Het was de bedoeling dat Margreet met hond Bas de cursus zou gaan volgen. Maar dat liep anders. "Al snel kreeg Bas, die al wat ouder was, lichamelijke problemen. In overleg hebben we toen besloten om hem met pensioen te sturen. Sam was toen al bij ons in huis, hij is als het ware opgevoed door Bas. Het was wel spannend om dit met een pup te gaan doen, maar hoewel hij jong is, kan hij heel goed spiegelen en dat is echt een hele mooie eigenschap. Hij voelt heel goed stemmingen aan, is spontaan, maar ook heel gevoelig."

Een jaar lang gingen Margreet en Sam iedere maand een paar dagen naar school. "En we volgen nog steeds allerlei workshops. Ik leer dan theorie, maar ook om te kijken naar wat Sam doet, wat hij voelt en wanneer ik hem het beste in kan zetten en dat ik echt op hem kan vertrouwen. Sam leert bijvoorbeeld om goed te luisteren, af te wachten, geduldig te zijn. Maar ook om met vreemden mee te lopen. Sam spiegelt heel sterk. Ik heb laatst een mooi voorbeeld in mijn praktijk gehad. Een meisje dat hier kwam, wilde uiteindelijk heel graag een hindernisbaan met Sam doen. Had ze helemaal zelf uitgelegd, maar Sam verzette geen poot. Het meisje was zelf onzeker, juist in haar contact met anderen. Toen ik haar vroeg waarom ze dacht dat Sam niet wilde, zei ze zelf: 'misschien moet ik het hem duidelijk vragen'. En daarna kon ze zelf ook de vertaalslag maken naar haar eigen leven: dat ze richting anderen duidelijk moest zijn in wat zij wilde. Die ervaring met Sam had haar erg geholpen."

Margreet en Sam werken als team. "Sam is eigenlijk gewoon een huishond, in combinatie met mij kan hij aan het werk als therapiehond, waarvoor hij overigens gecertificeerd is. Sam is er bij een coachingssessie bij, maar niet altijd actief. Dat hoeft pas als we oefeningen in gaan zetten. Overigens staat het welzijn van de hond voorop: hij moet wel plezier hebben in zijn werk. Want het is echt werk voor hem, hij is na een sessie ook moe." Margreet en Sam zoeken in hun werk ook de natuur op. "We doen aan wandelcoaching. Buiten brengt al zoveel meer rust en ruimte. Bovendien is het vrijblijvender als je naast elkaar loopt. Sam leidt daarnaast af en op die manier lukt het mensen om ontspannen bij zichzelf te komen, de kracht in zichzelf te vinden."


q www.samen-coaching.nl