• Jasper van Bladel ging op zoek naar geluk in Heusden.
• Jasper van Bladel ging op zoek naar geluk in Heusden. Foto: Jan Marijnissen

Geluk in Heusdense vesting

heusden • Wat is geluk? Zit geluk in welvaart, in gelijkheid of vrijheid? In gezondheid, vriendschap of liefde? Kan het geluk van een eeuw terug mensen nu nog inspireren of helpen het eigen geluk te relativeren?

Het antwoord op deze vragen is wellicht te ontdekken in de expositie 'Geluk in de vesting' die tot en met maart 2018 in het Gouverneurshuis in Heusden te bekijken is. Oktober, de maand van de geschiedenis, stond dit jaar in het teken van 'geluk'. Dit thema inspireerde museum Het Gouverneurshuis om een fototentoonstelling over hele gewone Heusdenaren met ongewone verhalen te presenteren. Gewapend met een camera en notitieboekje is fotojournalist Jasper van Bladel op zoek gegaan naar de vele vormen van geluk die in Heusden voorkomen. De zoektocht leverde prachtige verhalen op over geluk, dat soms maar moeilijk van puur toeval is te onderscheiden. Over doodgewoon geluk, over zwaarbevochten geluk en over klein geluk door de ogen van een achtjarige. En wat te denken van die ultieme vorm van geluk: de romantische liefde? De museumbezoeker kan zich laten verrassen door mooie fotoportretten, indringende verhalen en verrassende geluksgeschiedenis uit het heden én verleden. Want naast de hedendaagse portretten toont de expositie 'Geluk in de vesting' ook geluk uit het archief. Foto's, advertenties en krantenberichten afkomstig uit onder andere het Streekarchief Langstraat Heusden en Altena.

Gedurende de expositieperiode kunnen bezoekers van het museum een eigen geluksboodschap achter laten op een tegeltje. Een tekening, herinnering of wens, alles is toegestaan. De tegeltjes gaan samen een wand vormen en deel uitmaken van de expositie.