• Noah probeert zijn teamgenoten en docent Willem-Jan van Klinken te overtuigen.
• Noah probeert zijn teamgenoten en docent Willem-Jan van Klinken te overtuigen. Foto: Teus Admiraal

Debatteam Altena College klaar voor NK

sleeuwijk • Misschien hebben ze wel altijd gelijk, maar daar is het de leden van het debatteam van het Altena College niet per se om te doen. "Debatteren is ook een stukje toneelspelen."

Met de voorronde voor het Nederlands kampioenschap debatteren voor de deur, sneuvelen steeds meer lesuren voor Almkerkers Twan Hoeke en Noah Koch, Yvonne van Driel uit Sleeuwijk, Anna Marijn Wesdorp uit Eethen, Hanne van Oudheusden uit Waardhuizen en hun andere teamgenoten. Aanstaande zaterdag wacht het elftal de voorronde van het NK debatteren, die plaatsvindt op Gymnasium Camphusianum in Gorinchem en van het Altena College krijgen de leerlingen alle gelegenheid om zich goed voor te bereiden. Het is het tweede jaar dat een debatteam actief is op de Sleeuwijkse school, zegt docent Willem-Jan van Klinken en dankzij een reclamepraatje langs verschillende klassen kan het team worden voortgezet, legt Twan uit. "'Kom een keertje kijken', was hun boodschap. Dus dat heb ik maar gedaan." Zo heeft ieder lid zijn of haar reden om bij het team aan te sluiten. "Ik wil later iets met rechten gaan doen", zegt Hanne. "En leren debatteren is ook goed voor je algemene ontwikkeling." Yvonne kan dat beamen. "Je kan debattechnieken overal gebruiken. Het is ook leuk om thuis een discussie van je broers en zussen te winnen", klinkt het lachend. Debatteren dwingt je om over bepaalde zaken goed na te denken, vindt Noah. "Je moet je argumenten goed onderbouwen en uiteindelijk moet je de tegenargumenten kunnen pareren. Een goed argument bedenken is een beetje zoals paaseieren zoeken, out of the box denken." Anna Marijn vult aan: "Het maakt ook dat je tot betere standpunten en andere inzichten komt."

Houding

Maar debatteren is meer dan een goed standpunt alleen. "Je houding is net zo belangrijk", benadrukt Yvonne. En ook dat wordt druk gerepeteerd, vertelt Anna Marijn. "Ik val mijn familie constant lastig om ook mijn gebaren en stemverheffing te oefenen." Aan de andere kant moet het om zaterdag succesvol te zijn ook weer niet té gemaakt ogen. "Je moet uiteindelijk een bepaalde gunfactor hebben. De jury kijkt ook naar hoe de sfeer in het team is. Je moet als team komen en weer weggaan." Met die sfeer zit het wel snor. De teamleden kunnen het goed met elkaar vinden en geven elkaar tips om hun debattechniek bij te schaven. Je moet dus tegen kritiek kunnen, maar: "Je hebt kritiek nodig om te kunnen groeien", stelt Twan. Hebben de scholieren, nu ze zo getraind zijn, altijd gelijk? "Dat gelijk hebben staat uitgeschakeld", zegt Anna Marijn. "Je hebt gewoon een standpunt zo goed mogelijk te verdedigen, of je het er nu mee eens bent of niet." Noah vervolgt: "Debatteren is ook een stukje toneelspelen. Je moet je gelijk zo goed mogelijk kunnen overbrengen."


Tom Oostra