Gezocht: ZZP'ers met interesse in broodfonds

regio • Marlene Nass en Ria Pruissen zoeken kleine ondernemers en ZZP'ers, die zich zouden willen aansluiten bij een broodfonds in het Land van Heusden en Altena.

Bij een broodfonds helpen ondernemers elkaar financieel bij (langdurige) ziekte, want een arbeidsongeschiktheidsverzekering is voor veel kleine zelfstandigen en ZZP'ers te duur. "Die bedraagt honderden euro's premie per maand", zegt Nass. "Dat is voor een ZZP'er bijna niet te doen. Een broodfonds is dan een mooi alternatief. Niet alleen financieel, maar ook vanwege de onderlinge solidariteit."

Een broodfonds bestaat uit minimaal twintig en maximaal 50 ondernemers, die elke maand geld opzij zetten op hun persoonlijke broodfondsrekening. Wie langdurig ziek is, krijgt van de anderen in zijn broodfonds maandelijks schenkingen om van rond te komen. Vrijwel alle zieke ondernemers zijn binnen twee jaar weer aan het werk, daarom duren deze schenkingen maximaal twee jaar. Zelf heeft de Dussense Nass een tekstschrijfbureau en Pruissen, eveneens afkomstig uit Dussen, heeft een eigen meubelstoffeerderij.

Samen wil het tweetal nu uitzoeken hoe groot het animo in het Land van Heusden en Altena is voor een nog op te richten broodfonds. "Nederland kent inmiddels al 300 broodfondsen in 126 gemeenten, waaronder Breda en Den Bosch. In deze regio zijn we de belangstelling nu aan het inventariseren, want het is fijn als je het voor een broodfonds niet te ver uit de regio hoeft te zoeken", zegt Nass. De overkoepelende organisatie komt bij twintig aanmeldingen langs om een informatiebijeenkomst te verzorgen over het broodfonds en gezien het aantal reeds binnengekomen reacties hebben Nass en Pruissen er vertrouwen in dat zo'n bijeenkomst er komt.

Ondernemers die belangstelling hebben, kunnen zich aanmelden bij Ria Pruissen of Marlene Nass via info@riapruissen.nl of marlenenass@casema.nl.


q www.broodfonds.nl