Burgers peilen draagvlak komst windmolens

hank • Een groep van vijf direct betrokkenen is een initiatief gestart om te peilen hoe omwonenden denken over de windturbines die eventueel zouden gaan komen langs de Bergsche Maas, langs de dijk tussen Hank en Dussen.

Inmiddels zijn er ruim tweehonderd brieven de deur uit vertelt Erik van Unnik, één van de initiatiefnemers tot de draagvlakmeting. "We hebben deze breed gestuurd. Bijvoorbeeld naar bewoners van de Peerenboom, de Peerenboomsesteeg, maar ook van De Loswal, de Rijksweg en naar de overkant, naar agrariërs in de Overdiepse Polder bijvoorbeeld. Overigens hebben we ons huiswerk goed gedaan: we hebben uitgezocht wat de voor- en nadelen van windturbines zijn en deze informatie meegestuurd." Maandag lieten de initiatiefnemers weten van 37 huishoudens een reactie te hebben gekregen. "Vrijwel alle bewoners van de Peerenboom hebben gereageerd. 91 procent van hen is tegen de komst van de windturbines. We hopen dat de rest binnenkort ook zal reageren." Grootste bezwaar is volgens Van Unnik de landschapsvervuiling. "Die dingen zijn 150 meter hoog, hoger dan de koeltorens in Geertruidenberg. Maar mensen maken zich ook zorgen over het geluid en de gevolgen voor de gezondheid." Omwonenden die reageren op de draagvlakmeting moeten hun naam en adres én motivatie voor hun standpunt invullen. "Als we straks alles verzameld hebben, zullen we dit aanbieden aan Waterschap Rivierenland en de gemeente. Dan is het verder aan hen om er wat mee te gaan doen."

Begin juli liet Waterschap Rivierenland weten prille plannen te hebben om maximaal vijf windturbines neer te zetten langs de dijk tussen Hank en Dussen. Er volgden informatieavonden waarin het waterschap onder andere toezegde met betrokkenen in gesprek te gaan. "Gaandeweg heeft het waterschap zo her en der wat gesprekken gehad met omwonenden, pachters en grondeigenaren om te polsen hoe zij tegenover de plannen staan. Van een deugdelijke meting lijkt geen sprake. Daarom hebben we zelf een burgerinitiatief gestart om een duidelijk beeld te schetsen hoe breed het plan wordt gedragen om windturbines te plaatsen langs de Peerenboomsesteeg."