Één miljoen euro voor atletiekbaan achter het Altena College

Werkendam past op de winkel

werkendam • De laatste begroting van de gemeente Werkendam laat weinig verrassingen zien. Alles staat in het teken van de gemeentelijke herindeling per 1 januari 2019 en van nieuw beleid is geen sprake. Wel zorgt de naderende herindeling voor extra frictiekosten. Voor de drie gemeenten samen gaat het in 2018 om een totaal bedrag van iets meer dan vijf miljoen euro.

Bijna de helft van die vijf miljoen euro is gereserveerd voor extra personeelskosten voor de drie gemeenten. Voor het extra werk voor de herindeling zijn meer mensen nodig, maar door vertrek van ambtenaren moeten soms duurdere, tijdelijke krachten worden ingehuurd. Maar er worden ook extra kosten gemaakt voor tijdelijke huisvesting en ICT. Verder zijn in de begroting ook kosten voorzien voor bijvoorbeeld de eerste gezamenlijke gemeentegids, nieuwe komborden, een nieuwe Altena-website en -huisstijl. De drie gemeenten betalen elk één derde van het bedrag van vijf miljoen euro. De frictiekosten worden pas na 1 januari 2019 vergoed door het Rijk tot een totaalbedrag van 8,9 miljoen euro tot met 2022. De drie gezamenlijke gemeenten kiezen voor 2018 eveneens voor het aanstellen van een externe projectleider die de ondermijning van de overheid gaat aanpakken. De projectleider moet het actieplan weerbare overheid uitvoeren, maar ook de coördinatie van de wet Bibob. De kosten voor de inhuur zijn 90.000 euro; Werkendam neemt daarvan de helft voor haar rekening.

In het subsidieprogramma Lokaal Sociaal Beleid is eveneens te lezen dat Werkendam geen nieuw beleid wil vanwege de komende herindeling, terwijl die subsidies na de herindeling door harmonisatie van het beleid mogelijk drastisch veranderen. Werkendam subsidieert 92 verenigingen en zes professionele instellingen met een bedrag van bijna drie miljoen euro. Spekkoper in de begroting voor 2018 is het Kunst- en Cultuurfonds, dat met een bedrag van 52.000 euro is opgehoogd.

Het reguliere budget van dit fonds is 6000 euro per jaar. De forse verhoging is opnieuw het gevolg van de herindeling. De gemeente Werkendam wil het einde als zelfstandige gemeente groots aanpakken. Genoemd worden ideeën als een fotoboek, een sport- of cultureel evenement of een Werkendams kernenspel.

De ophoging van het budget voor het Kunst- en Cultuurfonds is gezien het grote positieve saldo op de begroting geen enkel probleem, zo laat wethouder John Bakker weten. "Ik ben een tevreden wethouder. We hebben alle vertrouwen in de toekomst en willen onze gemeente goed overdragen naar de nieuwe gemeente Altena. Door het positieve saldo is er zelfs geld voor extra veegrondes ter bestrijding van onkruid. Verder gaan we volgend jaar een nieuwe brandweerkazerne in Dussen bouwen." Hoe de begroting van de nieuwe gemeente Altena eruit komt te zien is ook voor wethouder Bakker nog niet helemaal helder. "Werkendam hanteert een andere begrotingssystematiek dan Aalburg en Woudrichem."

Voor de aanleg van een nieuwe atletiekbaan achter het Altena college in Sleeuwijk heeft de gemeente Werkendam in de begroting van 2018 één miljoen euro gereserveerd. De jarenlange wens van de Altena Road Runners gaat daarmee eindelijk in vervulling. Wel moeten dan ook Aalburg en Woudrichem elk met een half miljoen euro over de brug komen.

Hannie Visser-Kieboom