• In de nieuwe brede school in Sleeuwijk zijn ze nog druk bezig met verhuizen en de inrichting.
• In de nieuwe brede school in Sleeuwijk zijn ze nog druk bezig met verhuizen en de inrichting. Foto: Teus Admiraal

Schoolplein bij de Esdoorn in Sleeuwijk is vrij toegankelijk

'Jeugd moet eigen plekje krijgen'

sleeuwijk • Nog voor de nieuwe, brede school in Sleeuwijk in gebruik is, wordt de opening al overschaduwd door hangjongeren die vernielingen hebben aangericht. Bierflessen die stuk geslagen worden op de rand van de zandbank, sigaretten peuken in het kunstgras en speeltoestellen die zijn beklad.

Het hart van Sleeuwijk vormt van oudsher een plek waar de jeugd uit het dorp zich verzamelt. De komst van jongerencentrum 't Honk en café Hier Neffûh bood de Sleeuwijkse jeugd onderdak, de skatebaan zorgde voor vertier. Alles verdween door de verhuizing van het winkelcentrum. Na de sloop van de oude Es in 2014 wisten jongeren de plek opnieuw te vinden, zo vertelt Willem Kuipers, beheerder van de Korenaar. "Toen de bouw van de school nog niet was begonnen, stonden ze hier altijd al met auto's." Regelmatig werden drankflessen gevonden op het platte dak. Met de bouw van de nieuwe school nam de overlast af rond de Korenaar.

Maar nu de school af is, zorgt de jeugd opnieuw voor overlast. Ellie Verreijt deed op de Facebook-pagina 'Sleeuwijk be Like' een dringende oproep aan de Sleeuwijkse jongeren te stoppen met de vernielingen. Ze woont aan de Schoolstraat en was vrijwilliger op basisschool De Morgenster. "Ik snap jullie frustraties, geen eigen hangplek, geen kroeg, geen skatebaan! Maar los je dit op door bierflessen stuk te slaan op de rand van een zandbak, door je afval te dumpen in de zandbak of het kunstgras los te trekken!? Ook een broertje, zusje, neefje of nichtje van jou kan hier tijdens het spelen gewond raken door de puinhoop die jullie er van maken."

Wim Marinissen, directeur van basisschool De Morgenster, hoopt dat de vernielingen met de verhuizing van de school stoppen. "De jeugd heeft rond de school weer nieuwe hoekjes ontdekt, het schoolplein is op verzoek van de gemeente openbaar terrein, inclusief de speelvoorzieningen. Jongeren zaten hier met kratten bier en flessen drank en lieten zooi achter, ook werden flessen op het dak gegooid." In de zandbak bij de Verschoorschool lagen glasscherven, in de zandbak bij het kinderdagverblijf werd vorige week een vuurtje gestookt, zo vertelt Els Kant van Trema Kinderopvang. Maandagmorgen werden beide zandbakken gevuld met speelzand voor de kinderen.

De oproep van Verreijt zorgde op Facebook voor een stroom aan reacties, ook van jongeren zoals Joost van der Leij. Hij beklaagt zich dat er niets te doen is in Sleeuwijk voor jongeren. "Na meerdere pogingen tot overleg met de gemeente lukt het niet om een fatsoenlijke plek voor jongeren te creëren. Ik ben zelf skater en voor een klein beetje skatebaan moet ik elke keer naar Andel rijden." Op Facebook wordt ook gereageerd door Ingrid Tuitman, voorheen uitbater van Hier Neffûh, het jongerencafé dat verdween bij de sloop van de oude Es. Zij ziet wel iets in de terugkeer van Hier Neffûh. In een tweede Facebookpost laat Ellie Verreijt weten dat ze de gemeente gevraagd heeft of de jeugd de fietsenstalling bij de oude Morgenster mag gebruiken als hangplek. "De jeugd moet een eigen plekje krijgen. Nu de school af is, kun je ook zien dat 't Honk best had kunnen blijven staan. Dat ziet de jeugd ook." Vlak voor de zomer ging in Sleeuwijk de tijdelijke jeugdsoos The Base open in de voormalige Babydump aan 't Zand. Wethouder John Bakker is thans in gesprek met IJsclub Hermine om het clubgebouw te vervangen door het noodlokaal van de basisschool De Morgenster. Het clubgebouw kan dan tevens ingericht worden als jeugdsoos. Bakker wacht nog op het kostenoverzicht, maar hoopt dit mondeling in de gecombineerde commissievergadering van 25 oktober de raad te melden. "Het verzoek van Elly Verreijt is bij ons bekend, maar heeft nog even tijd nodig. Maar als jongeren zich vervelen, laat ze dan komen praten, maar gooi geen glas in een zandbak voor kleine kinderen."

Hannie Visser-Kieboom