Extra opiniërende vergadering duurt ruim twee uur

'Niet de intentie geweest u te passeren'

wijk en aalburg • De Aalburgse coalitie- en oppositiepartijen stonden vorige week dinsdagavond lijnrecht tegenover elkaar. Inzet van het debat was de verkoop van het gemeentehuis in Wijk en Aalburg aan de Hervormde Gemeente Wijk, of in ieder geval het voornemen daartoe. Het leidde tot een ietwat vreemde gewaarwording in de Aalburgse raadszaal: een ruim twee uur durend debat over een onderwerp, waarover officieel nog geen voorstel ligt.

Sterker nog, het college van B&W stond op het punt om de plannen tot de verkoop van het gemeentehuis aan de Hervormde Gemeente Wijk later op de avond, als onderdeel van het accommodatiebeleid, in een informatieve raadsvergadering verder toe te lichten, maar op initiatief van de fracties van Ideaalburg en Progressief Altena werd die bijeenkomst voorafgegaan door een extra opiniërende raadsvergadering.

Beide partijen, tijdens de extra vergadering bijgestaan door collega's in de oppositie VVD en Aalbugse Alliantie, vinden dat het college de gemeenteraad amper betrokken heeft in de voorgenomen deal met de buurman. Shah Sheikkariem van Ideaalburg noemde het college 'arrogant' en Kees de Waal (Progressief Altena) vond dat de politiek dermate gepasseerd was dat 'het gevoel van minachting alleen maar groter is geworden.'

Jaren 30

Volgens Wilfried Bouman van de Aalburgse Alliantie, die vooral inzoomde op de maatschappelijk onrust die het nieuws zou hebben veroorzaakt, 'voeden de kerk en de overheid op deze manier samen de bodem voor afstand tot de inwoners.'

"Het lijkt de jaren 30 van de vorige eeuw wel", stelde Bouman. Dat de media eerder dan de raadsleden zelf geweten zouden hebben van de verkoopplannen, was de partijen eveneens in het verkeerde keelgat geschoten.

Coalitiepartijen CDA, BAB, ChristenUnie en SGP wezen hun politieke tegenstanders meteen op hun 'grote woorden' en vingen de eerste klappen voor het college op.

Duidelijk

"In de raadsinformatiebrief staat duidelijk dat het college het gevoel van de raad mee wil nemen in haar besluit." Voor Kees Nieuwenhuizen (ChristenUnie) had de vergadering helemaal achterwege kunnen blijven.

Wethouder Arie van Loon betreurde de stand van zaken. "Ik vind het jammer dat onze aanvliegroute kennelijk verwarring heeft veroorzaakt. Let op, het gaat hier om een voornemen, niet om een besluit. Onze intentie is nooit geweest om u te passeren. Dat had misschien inderdaad wat beter in de brief kunnen staan."

Nette kans

Dat het college de raad niet eerder heeft geïnformeerd over de plannen had te maken met de totstandkoming daarvan. "We wilden onze partner een nette kans geven om zijn leden te informeren."

Enkele uren voordat de media werden ingelicht, hadden de raadsleden de raadsinformatiebrief al in hun mailbox.

"We hebben een persbijeenkomst belegd om de communicatie wat te stroomlijnen", aldus Van Loon. De tweede termijn ging het geharrewar tussen oppositie en coalitie nog even door en het was Sheikkariem die uiteindelijk met een treffende conclusie kwam.

Twee smaken

Hij proefde 'twee smaken' in de raadszaal: partijen die vinden dat de wethouder goed gehandeld heeft en partijen die juist vraagtekens hebben bij die handelwijze.

Uiteindelijk kwamen beide kanten nauwelijks dichterbij elkaar, behalve op het punt dat de verkoopplannen op een later moment nog als écht voorstel terugkeren in de raad.


Tom Oostra