Langer veilig thuis wonen dankzij sensor

wijk en aalburg • Het project om de veiligheid van zelfstandig wonende kwetsbare senioren te verbeteren, is begin oktober gestart met de aansluiting bij de eerste deelnemer. Wethouder Schreuders van de gemeente Aalburg heeft symbolisch de eerste sensor geplaatst.

In totaal kunnen vijftig zelfstandige senioren mee doen. Slimme techniek gecombineerd met een sociaal hulpverleningsnetwerk zorgt voor snellere en meer adequate hulp bij noodsituaties. Deelnemende ouderen geven aan dat ze zich minder eenzaam voelen en beter slapen. "Ik ging elke nacht naar bed met angst. Nu voel ik me veilig en kan ik eindelijk met een gerust gevoel slapen", aldus een van de deelnemers aan een eerder project.

De woningen van de deelnemende senioren worden uitgerust met sensoren die een noodsituatie registreren. Rookmelders signaleren een beginnende brand en raam- en deurcontacten detecteren een inbraak. Bewegingssensoren registreren een bepaalde tijd geen beweging in de woning, dat kan wijzen op een val. Geeft zo'n sensor een alarm dan wordt niet alleen een particuliere alarmcentrale gebeld, maar ook bijvoorbeeld een buurman of familielid dat in de buurt woont. Zo kan snel hulp worden geboden. Tegelijk met deze melding wordt relevante informatie over de gezondheid en woonsituatie meegestuurd zodat hulp op maat geboden kan worden.

Mensen die willen deelnemen aan de proef in Aalburg ontvangen gratis de set met sensoren, een intakegesprek met een wijkverpleegkundige en gedurende zes maanden de alarmeringen. Na die periode mogen mensen zelf beslissen of ze ermee doorgaan. Meer informatie hierover is te vinden op onderstaande website.

De resultaten bij andere gemeenten die al langer over deze dienst beschikken, zijn zeer bemoedigend. Het blijkt dat deelnemers zich veiliger voelen in hun woning, ze de sensoren niet ervaren als inbreuk op hun privacy, ze zich meer verbonden voelen met hun mantelzorgers(s) en dat ze het leuk vinden om actief mee te denken aan de doorontwikkeling van het systeem.


q www.leefsamen.nl/aalburg