• Achilles Veen moest zaterdag flink aan de bak om Ter Leede te verslaan.
• Achilles Veen moest zaterdag flink aan de bak om Ter Leede te verslaan. Foto: Teus Admiraal

Slijtageslag voor Achilles Veen

Zwaarbevochten overwinning

veen • De manschappen van Clemens Bastiaansen brachten met 2-1 de slijtageslag met concurrent Ter Leede tot een goed einde.

De vreugde was groot op De Hanen Weide, nadat de drie punten tegen Ter Leede binnen waren. De volumeknop ging vol open met de medley 'My Little Lady'. Trainer Clemens Bastiaansen zag het met een glimlach tevreden aan. De opluchting droop wel van het gezicht. "Dit doet mij zeker goed. We hebben op karakter de winst er uit gehaald met een enorme teamspirit", aldus Bastiaansen, die na de slijtageslag de winnende coach was. "Vanaf het begin zat ik met de billen tegen elkaar. Ter Leede maakte een heel goede indruk. De eerste helft waren ze ook beter. Ik zei wel tegen mijn spelers dat als wij weinig weg zouden geven, we punten zouden kunnen pakken." De trainer van Achilles Veen kreeg het gelijk aan z'n zijde. "Na de rust hadden we een heel sterke fase, waarin we de beslissing forceerden", recapituleerde Bastiaansen. Met de 2-1 winst schudde Achilles Veen niet alleen een directe concurrent af, maar bleef het ook in het spoor van koploper Noordwijk. Dat was de dubbele winst zaterdag op De Hanen Weide.

Vanaf het begin werd al duidelijk dat het een zware middag ging worden voor Achilles veen. De thuisclub probeerde wel het initiatief te grijpen, maar moest beducht blijven voor de snelle omschakeling van Ter Leede. Het zorgde voor enige angst in de opbouw en het meeste gevaar kwam van de gasten uit Sassenheim. De spelers hadden het vizier echter niet helemaal op scherp staan, bij een grote eerste mogelijkheid. De vrije Ronnie van Plancke schepte een vrije kans hopeloos hoog over het Veense doel heen. De thuisclub had pech met een afketsende doelpoging van Jorik Mijnheimer. Ter Leede bleef evenwel de meest dreigende ploeg. Het was maar goed dat een inkopper van Toon Zwetsloot bij de eerste paal nog in het zijnet vloog. Ter Leede verprutste halverwege de eerste helft nog een levensgrote mogelijkheid. Na zwak uitverdedigen kon Marc de Kruys vrij op doelman Jamil Kools af, maar hij stuurde de bal nog op de paal. Opgelucht kon Achilles Veen met de 0-0 aan de thee.

Na de rust moest Achilles Veen nog wat omzettingen plegen, aangezien de geblesseerde Thijs van den Berg in de kleedkamer achter bleef. Theo Martens schoof een linie naar achteren. Achilles Veen kwam ook nu maar moeilijk onder de druk van Ter Leede uit. Toch had Sen Aerts na een steekbal van Niek Wilborts de score moeten openen. De spits van Achilles Veen produceerde echter een mislukte lob over het doel. Een hoekschop van Jorik Mijnhijmer even later bood wel de opening. De mee gekomen laatste man Maarten Boddaert kopte tegendraads fraai de 1-0 binnen. Vijf minuten later kon Ter Leede het boetekleed aantrekken na een te zachte terugspeelbal. Jorik Mijnheimer wurmde zich er tussen, draaide en keerde nog wat en mikte de bal in het verlaten doel voor de 2-0. Daarmee had de thuisploeg de buit zeker nog niet binnen. Trainer Henk Wisman van Ter Leede bracht nog een paar extra aanvallers in en voor de gasten was het pompen of verzuipen. Het was maar goed dat een poging van Jeffrey Bok geen richting had en invaller Oussama Siali kende hetzelfde euvel. Aan de andere kant had Mijnhijmer voor rust bij Achilles Veen kunnen zorgen. Zijn poging om keeper Laszlo Sander nog een keer te verschalken viel echter op de lat. Ter Leede kwam niet verder meer dan de late 2-1 na een inkopper van Jesse Dingjan en dus kon Achilles Veen een feestje bouwen.

"Het was nog even alle hens aan dek", kon trainer Bastiaansen opgelucht adem halen na het laatste fluitsignaal. "Het was zwaarbevochten. De drie punten zijn binnen en dat telt op dit moment. We hebben het fantastisch gedaan. Alle punten die we nu pakken zijn meegenomen, want we willen in de top van de hoofdklasse meedraaien. Hier kan ik alleen maar blij mee zijn", concludeerde de trainer van Achilles Veen.


Nico van Es