Oudste inwoner van Altena overleden

nieuwendijk/ almkerk • Anna Jozina Wijnans-Groeneveld, de oudste vrouw van het Land van Heusden en Altena, is een week geleden op 104-jarige leeftijd overleden. Ze is donderdag begraven.

Anna werd geboren in Nieuwendijk, maar woonde al jaren in zorgcentrum Antonia in Almkerk. Ze werd geboren op 23 februari 1913 en vierde een half jaar geleden haar 104e verjaardag nog in goede gezondheid. Aart de Graaff uit Genderen is nu de oudste inwoner van Altena, hij werd 17 juli 104 jaar. Augustus 2016 vond een bijzondere ontmoeting plaats tussen Anna en Aart. Anna ging toen op de koffie bij Aart; het gesprek werd gearrangeerd door burgemeester Fons Naterop. Aart had hem verteld dat hij Anna wel een keer wilde ontmoeten.

Anna werd geboren op de boerderij in polder Kijfhoek in de Biesbosch. In 1947 trad ze in het huwelijk met Wim Wijnans en kreeg twee zonen, Martin en Cees, en vijf kleinkinderen. Zoon Martin over zijn moeder: "Onze moeder is een hard werkende, gelovige vrouw die haar leven als een gift heeft aanvaard. Ze had zware tijden, ze heeft hard gewerkt op de polder Kijfhoek waar ze geboren werd en als laatste dochter uit het bedrijf is vertrokken om te trouwen met onze vader." Anna woonde na haar huwelijk in Nieuwendijk. In 2010 kwam ze naar Antonia, destijds tijdelijk gevestigd in Werkendam. Daarna verhuisde naar het nieuwe Antonia in Almkerk.