• Derdeklassers NOAD'32 en GDC troffen elkaar al in de voorbereiding.
• Derdeklassers NOAD'32 en GDC troffen elkaar al in de voorbereiding. Foto: Teus Admiraal

Vijf regioclubs in derde klasse D

Favorieten en outsiders

Dit seizoen acteren er vijf regioclubs in de derde klasse D: Altena, GDC, NOAD'32, Sleeuwijk en Sparta'30. Aan de aanvoerders van het vijftal vroeg Het Kontakt wat de verwachtingen bij hun club zijn voor het nieuwe seizoen. Uit hetzelfde rondje blijkt dat Altena tot de topfavoriet hoort voor de titel. GDC, Sleeuwijk en NOAD'32 zou je outsiders kunnen noemen en bij Sparta'30 is de insteek vooralsnog handhaving. Volgens Altena-aanvoerder Julian Geelhoedt is het duidelijk dat de Nieuwendijkers zo snel mogelijk terug willen naar de tweede klasse. "Maar je wordt niet zo maar kampioen. Laat ik het zo zeggen: we zijn ambitieus en willen op z'n minst meedoen", aldus Geelhoedt. Bij Altena vertrokken acht spelers, onder wie o.a. Richard de Laat, Marrien van den Heuvel en Jeffrey Littel. Maar daar kwamen er zeven van elders voor terug. Als concurrenten ziet de Altena-aanvoerder GDC en SV Capelle. "Die laatste club is nogal versterkt met goede spelers en GDC zal net als wij ook terug willen naar de tweede klasse." Julian Geelhoedt voorziet voor zijn club een moeilijke start. "We hebben nogal wat blessures bij potentiële basisspelers. Jammer, want in de eerste wedstrijden krijgen we gelijk al sterke tegenstanders. Wie er kampioen wordt? Dat is moeilijk te zeggen. Het zal wel gaan tussen de genoemde ploegen en ons."

NOAD'32-aanvoerder Mark Bouman legt de lat voor zijn team wat hoger dan vorig seizoen. "We willen nu bij de top drie horen en een periodetitel pakken", zegt Bouman, die vaste kracht Michel Sonneveld zag stoppen bij zijn club. "Vorig seizoen hebben we veel blessures gehad. Ikzelf heb de eerste acht wedstrijden niet mee kunnen doen. Dit seizoen is de selectie breder." Vorig seizoen eindigde NOAD'32 op plek vier en speelde nacompetitie. Dat laatste was geen succes. "Thuis tegen Hardinxveld ging het goed, maar uit slecht. Als we nu weer nacompetitie spelen, hoop ik dat we wat beter voor de dag komen." Voor Mark Bouman gelden Altena en GDC tot de favorieten.

Eigen jeugd

Elk jaar wordt Sleeuwijk tot de favorieten gerekend. Voor dit seizoen is er toch wat twijfel toegeslagen bij de andere clubs omdat Sleeuwijk nogal wat ervaring - met o.a. Frans van den Steenhoven, Benjamin de Gans, Arjan van Vuren en Remko Viveen) heeft ingeleverd. Maar dat hoopt Sleeuwijk met de inbreng van louter eigen jeugd toch op te kunnen vangen. "Onze doelstelling is zeker bovenin mee te draaien. Op zoek naar een periodetitel", is aanvoerder Michiel Marinissen positief. "Het wordt tijd dat we eindelijk eens een stapje kunnen maken." Dat de resultaten in de voorbereiding en de beker daar nog niet op wijzen, deert Marinissen niet. "Daar kijken we door heen. We hebben tegen sterke tegenstanders gespeeld." Michiel Marinissen noemt Altena als de grootste kanshebber voor de titel. "Die hebben een brede selectie en de meeste kwaliteit, denk ik. Ja, ik tip Altena."

GDC leverde ook ervaring in. Lourens Fieten, Johnny van Mersbergen en Erik den Ouden stopten. Maar de grootste aderlating is wel het vertrek van goalgetter Pascal de Vries naar Almkerk. Dat kan de Eethenaren wel eens gaan opbreken. Als vervangers verwelkomde GDC Tom van Rijswijk (BVV), Samir Medic (RKTVV), Leroy van Nimwegen (Vlijmense Boys) en Martijn Dupuis (CHC). Voor GDC-aanvoerder Jamie Youell is de derde klasse helemaal nieuw, zegt hij. "Ik ken maar een paar tegenstanders." Youell verwacht dat zijn club zich tussen plaats één en vijf moet kunnen klasseren. "En het zou mooi zijn als we een periode pakken." Kampioenskandidaten kan de GDC'er niet noemen. "Ik weet daar voor te weinig van onze tegenstanders."

Bij Sparta'30 weten ze nog niet goed waar ze staan. "We hebben bijna een compleet nieuwe groep", doelt aanvoerder Lennard van Andel op het stoppen van de 'oude garde', zoals Peter Tankens, Jan de Fijter, Arnoud Verhoeven en Arne van Noorloos. Plus natuurlijk het vertrek van Mike Jansen, die naar buurman GRC 14 overstapte. "We hebben nu een groep van gemiddeld 22 jaar. We weten echt niet waar we staan. Vorig jaar hebben we ons op het randje gehandhaafd. Daar moeten we nu maar weer van uit gaan", verwacht Van Andel. Behalve een nieuwe groep heeft Sparta'30 ook in Frans van Wijk een nieuwe maar vooral ook fanatieke trainer. "Dat is misschien niet verkeerd voor ons, denk ik." De Sparta'30-captain bestempelt Sleeuwijk tot favoriet. "Die zijn dat altijd. Maar voor de rest weet ik het niet. Misschien dat GDC en Altena daar ook toe behoren", besluit Van Andel.

'We zijn ambitieus en willen op z'n minst meedoen'