• Wim Holster viert het kampioenschap van afgelopen seizoen in derde klasse.
• Wim Holster viert het kampioenschap van afgelopen seizoen in derde klasse. archieffoto: Teus Admiraal

Woudrichem begint aan avontuur in tweede klasse

'Wij zijn niet bang voor Wilhelmina'26'

woudrichem • Wim Holster is 30 jaar, maar nog topfit. Voor Woudrichem mag het avontuur in de tweede klasse beginnen en Holster blikt vast vooruit op de derby komende zaterdag tegen Wilhelmina'26. "Ik voel me hartstikke fit en heb nog energie genoeg om het allemaal bij te benen", begint Wim Holster. De 30-jarige aanvoerder bij Woudrichem heeft zin in het nieuwe seizoen. "De zomerstop duurde wel lang en hier thuis worden ze er ook een beetje kriegel van. Voetbal is voor mij toch een uitlaatklep. Het is altijd gezellig, al heeft dat natuurlijk ook te maken met de resultaten." Vijf jaar geleden streek Holster na zijn uitstapjes naar Achilles Veen en Roda Boys weer neer op het oude nest. Het verhaal en het doel om de tweede klasse te bereiken spraken hem aan. "In de gekkigheid riepen we toen: 'We willen van de vierde klasse naar de tweede klasse'. Dat is nu gebeurd en ik denk dat we nog leuk mee kunnen doen ook", heeft de routinier bij Woudrichem er vertrouwen in.

Wim Holster speelde in zijn jonge jaren ooit nog tegen Wilhelmina'26, maar veel kan hij zich er niet van herinneren. "We hebben een paar jaar geleden nog tegen hen geoefend en toen hadden we het heel erg lastig", weet hij nog wel. "Wij zijn het afgelopen seizoen echter heel erg gegroeid en ik denk dat we het Wilhelmina'26 nu wel lastig kunnen maken. Dat durf ik wel te zeggen. Verder ben ik niet het type dat hoog van de toren gaat blazen, maar ik denk dat als iedereen zijn niveau haalt we kunnen winnen. Wij zijn niet bang voor Wilhelmina'26, schrijf dat maar op."

Vuurproef

Het is tevens de vuurproef voor Woudrichem in de tweede klasse. "We zijn natuurlijk best wel ruim kampioen geworden in de derde klasse en de groep is compleet gebleven. We weten wat we aan elkaar hebben, maar we moeten elkaar nu wel echt leren kennen. Het wordt zeker een vuurproef, absoluut. Ik verwacht van ons ook veel supporters."

Holster is de centrale man, aanvoerder en de stuurman bij Woudrichem. "Wel een beetje, anders zou ik een Jamy Goemaat tekort doen", blijft hij over het laatste bescheiden. "Samen met Danny Schaap verdeel ik het spel en gooien we de beuk er in en middenvelder Tim Saaman heeft het scorend vermogen. Ook maak ik de laatste jaren veel vuile meters. Toen ik hier terug kwam, zochten ze in de opbouw altijd mij. Dan had je drie man ik je nek en kreeg je een paar rotschoppen. Nu hebben we Danny Schaap, die zich heel goed ontwikkeld heeft en Tim Saaman wil de bal ook hebben. Dus is er meer roulatie, waardoor ik ook beter in mijn spel raak. Uiteindelijk ben ik het verlengstuk tussen verdediging en aanval. Zeg maar de stille motor."

Werkendam

Holster, geboren in Werkendam - 'ja echt!' - stond in de jeugd bij Woudrichem te boek als talent. Holster, die zich een echte Woerkumer voelt, kwam al snel bij de jeugdopleiding van FC Den Bosch terecht. Na zijn terugkomst bij Woudrichem debuteerde hij op 15-jarige leeftijd al in het eerste. Daarna volgde de stap hogerop bij Achilles Veen, waar hij twee periodes speelde. Holster, die ook nog een periode bij Roda Boys speelde, kijkt er met plezier op terug. "Het kampioenschap destijds in de eerste klasse in Veen vond ik heel mooi. Op de eerste training als broekie poortte ik Jean-Paul van Gastel en die schopte me gelijk een meter hoog", vist Holster nog een anekdote op. "De hoofdklasse was wel iets boven mijn plafond." Qua beleving staan de twee kampioenschappen na zijn terugkeer bij Woudrichem in zijn geheugen gegrift. "Mijn twee zoontjes reikten vorig seizoen de kampioenschaal uit. Uniek. Dat was prachtig. Dat is voor weinig mensen weg gelegd."

Hij sluit af met een voorspelling over de aanstaande derby tegen Wilhelmina'26. "Ik gok er op dat wij met 1-2 winnen", gooit Wim Holster nog wat olie op het vuur.


Nico van Es