Zorgen Waalwijkse haven staan op de agenda

regio • Zorgen over de gevolgen van de aanleg van de nieuwe insteekhaven in Waalwijk hebben de dorpsraden Drongelen, Eethen en Genderen nog steeds. Maar na een informatiebijeenkomst hebben ze nu wel het gevoel dat er door de gemeente Waalwijk serieus naar hen geluisterd wordt.

De gemeente Waalwijk nodigde de dorpsraden en het college van Aalburg uit om maandag per rondvaartboot het gebied van de beoogde haven te bekijken. Bovendien werden ook de aandachtspunten, die de raden eerder al per brief hebben aangedragen, besproken. Gerwin Vos van de dorpsraad Drongelen heeft een goed gevoel aan de bijeenkomst over gehouden. "We zijn naar de plek gevaren waar de nieuwe haven zou moeten komen en de zorgpunten die wij genoemd hebben, zoals overlast van geluid, licht, stof, maar ook brandveiligheid en het zicht, zijn benoemd. Wat er precies aan gedaan wordt, dat blijft nog een beetje in de toekomst kijken."

Vos vindt het goed om te merken dat de zorgpunten van 'de overkant' inmiddels wel op de agenda staan in Waalwijk. "Bovendien heeft de gemeente ook een hele mooie handreiking gedaan. Er is ons beloofd dat we met een afvaardiging van de dorpsraden regelmatig letterlijk boven de tekening mee mogen kijken. Dan kunnen wij aangeven waar knelpunten liggen en meedenken hoe deze opgelost kunnen worden op een manier die voor alle partijen het beste is."

Een eerste overleg staat al in oktober gepland omdat de Waalwijkse gemeenteraad zich in eind oktober, begin november zal buigen over de aanbesteding van de haven. "Voor die tijd hebben wij een zogenaamd tekentafeloverleg. Begin volgend jaar komt er nog een keer een moment dat de raad zich uit zal moeten spreken. In het voorjaar volgt dan het voorontwerp bestemmingsplan. We hopen dat tegen die tijd al onze pijnpunten weg genomen zijn." Grootste zorgen zijn volgens Vos voor Genderen de overlast van geluid en geur, voor Drongelen het zicht op de haven en voor diverse kernen de bereikbaarheid. "De komst van de haven heeft mogelijk gevolgen voor het aantal afvaarten van de pont."