'Meer kunst en cultuur op de basisschool'

altena • De drie cultuurraden in Altena pleiten vooral voor nog meer aandacht voor kunst en cultuur op de basisscholen. In opmaat naar de herindeling van de drie gemeenten tot één gemeente Altena werden ze op Fort Altena uitgedaagd om te dromen over de rol van cultuur na 2019.

"We moeten beginnen bij de jeugd en cultuur vooral promoten op de scholen." Zo staat de terugkeer van het muziekonderwijs op de basisscholen hoog in het vaandel bij de voorzitters Klaas Rienks, Joseph Pullens en Jan van Straten. "Nog maar pas hadden ze op de school in Eethen een kunstdag, prachtig," vertelt Pullens enthousiast. Op het gebied van kunst en cultuur gebeurt al veel in Altena, maar evenementen zoals een soort Oerolfestival en een Uitmarkt worden nog gemist. De drie cultuurraden maakten al eerder kennis met elkaar, zo waren ze alledrie betrokken bij de kunst op de rotondes in de regio. "Kunst hoort in de openbare ruimte, zo pleiten wij al langer voor een kunstwerk in de Nieuwe Es in Sleeuwijk, maar daar willen ze in Werkendam nog niet aan," zegt Rienks teleurgesteld.

De werkwijze van de cultuurraden in de drie gemeenten verschillen nu nog van elkaar. Zo kan in Aalburg de cultuurraad zelfstandig subsidiegeld verdelen voor kunst en cultuur, dit in tegenstelling tot Werkendam en Woudrichem. Wel zijn de budgetten in de loop der jaren steeds verder gekort: Werkendam heeft jaarlijks nog maar 3000 euro beschikbaar, terwijl Aalburg jaarlijks 7500 euro geeft. Op welke wijze de cultuurraden dat straks gezamenlijk vorm gaan geven, is nog niet besloten. "Maar niet alleen geld is belangrijk, je moet een goede structuur hebben. Inwoners kunnen ook veel zelf regelen en sponsoren zoeken, we willen vooral initiëren. En het gaat ook om de waardering van kunst en cultuur in onze regio," stelt Van Straten. Hij ziet vooral kansen voor een regionale kunstroute met Woudrichem als centrale plek. De dag op Fort Altena krijgt eind dit jaar een vervolg, nadat gemeenten met inwoners, stichtingen, verenigingen, podia en instellingen in gesprek gaan over hun ideeën voor meer cultuur in Altena.


Hannie Visser-Kieboom